naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ubrzan rast industrijske proizvodnje u eurozoni i EU27 u kolovozu

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u eurozoni i Europskoj uniji snažno je porasla u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju u srijedu 13. listopada objavljeni podaci europskog statističkog ureda.  

Tako je u eurozoni proizvodnja u kolovozu uvećana za jedan posto a u EU27 za 0,8 posto u odnosu na srpanj, objavio je Eurostat. 

U srpnju je u obje zone zabilježen rast u visini 0,1 posto. 

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u eurozoni porasla je u kolovozu za 7,9 posto a u EU27 za 7,5 posto, priopćio je nadalje Eurostat. 

Među zemljama članicama za koje postoje dostupni podaci industrijska je proizvodnja u kolovozu na mjesečnoj razini porasla u 18 a pala u tri zemlje članice, dok je u Francuskoj ostala nepromijenjena.  

Najsnažniji je rast zabilježen u Grčkoj, za 5,6 posto, te Litvi i Sloveniji, po 5,2 posto, a najveći pad u Irskoj, za 13,6 posto, i Danskoj, za 6,6 posto. 

Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja porasla u svim zemljama osim u Grčkoj, gdje se smanjila za 3,0 posto, te Danskoj, za 0,9 posto. Najveći rast zabilježile su Estonija, za 22,9 posto, i Latvija, za 20,5 posto.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: August 2010 compared with July 2010 Industrial production up by 1.0% in euro area Up by 0.8% in EU27