naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković za APA-u: pregovori idu 'očekivanom dinamikom'

Pregovori o ulasku Hrvatske u EU idu 'očekivanom dinamikom', kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA.  

'Smatramo da je realno očekivati da će pregovori biti završeni tijekom mađarskog predsjedanja Unijom 2011.', rekao je šef hrvatske diplomacije, dodajući da su najteža poglavlja pregovora ona o pravosuđu i tržišnom natjecanju. 

Jandroković smatra, nastavlja APA, da bi Hrvatska 2012. trebala ući u EU. APA podsjeća da je Europska komisija spominjala i datum 2013.  

'Cilj je potpisati Pristupni sporazum u prvoj polovici 2011. Nakon toga slijedi proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica. Mi smatramo da taj proces neće trajati duže od godine dana. Smatram da je to realistično', ocijenio je hrvatski ministar. 

Jandroković je također kazao da su hrvatski pregovori bili 'složeniji i teži od pregovora drugih zemalja'. 

'Za to postoji jednostavan razlog: EU je tijekom prošlih pregovora puno toga naučila i nije željela ponoviti loša iskustva', dodao je. 

Jandroković je u intervjuu govorio i o problemima korupcije, ocjenjujući da je tijekom protekle godine i pol Hrvatska krenula u oštru borbu protiv korupcije, koja je 'hrvatskim građanima poslala jaku poruku da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih'. 

Hrvatski ministar također je odbacio sumnje u sposobnost hrvatske vojske, ističući da Hrvatska, kao članica NATO-a, slovi kao partner na kojeg se ostale članice mogu osloniti i koja sudjeluje u brojnim mirovnim misijama. 

Jandroković nije želio govoriti o terminima kada se radi o privatizaciji brodogradilišta, ali je kazao kako vjeruje da će taj proces biti uspješniji nego što je to bio dosad. 

Hina