naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso za produljenje Protokola iz Kyota

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso smatra nemogućim da se uspije postići međunarodni sporazum o klimi u prosincu na sastanku u Cancunu te se založio za produljenje trajanja Protokola iz Kyota koji istječe 2012. a cilj mu je smanjivanje emisije stakleničkih plinova.  

U pismu upućenom predsjedniku Europske unije Hermanu van Rompuyu i na adrese 27 europskih vlada, u koje je uvid imala agencija France presse, Barroso se zalaže za 'realno stajalište' EU-a u pregovorima o klimi u Cancunu. 

'Moramo biti svjesni da uvjeti za međunarodni sporazum koji bi bio pravno obvezujući nisu ispunjeni pred Cancun i moramo se koncentrirati na ono što je moguće postići', piše Barroso. 'Ponuda EU-a da smanji emisije za 30 posto (do 2020.) ostaje na stolu kao uvjetna ponuda', ipak je dodao. 

Barroso smatra da treba održati obećanje EU-a o pomoći najsiromašnijim zemljama u borbi protiv posljedica klimatskog zagrijavanja, u visini od 2,4 milijarde eura, te želi da Europska unija ponovi taj angažman na summitu za dva tjedna, 28. i 29. listopada u Bruxellesu. 

Njegov je prijedlog izazvao raspravu na sastanku ministara za okoliš u Luksemburgu. 

Protokol iz Kyota istječe 2012., a problem je u tome da Kina i SAD nisu vezane obvezama smanjivanja emisija. 

Velika Britanija i Italija zatražile su da obveze EU-a u okviru nove faze Protokola iz Kyota budu uvjetovane pristajanjem SAD-a i Kine na pravno obvezujuće ciljeve. 

To je stajalište koje su drugi ministri, a posebno francuski, ocijenili 'nerealnim'. 

'Neke zemlje žele staviti nemoguće uvjete za angažman EU-a za Kyoto 2', rekao je francuski ministar za okoliš Jean-Louis Borloo.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU sets sights on extending current climate deal at Cancun