naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Na dnevnom redu Europskog parlamenta imenovanje koordinatora europske gospodarske politike

Očekuje se da će Europski parlament na ovotjednom zasjedanju poduprijeti ideju o imenovanju koordinatora gospodarske politike u Europskoj uniji i time označiti početak dugotrajnog procesa, pišu europski mediji.  

Europske institucije trenutno imaju tek ograničene ovlasti u odlučivanju o gospodarskoj politici EU-a. Glavni instrumenti uključuju ocjene i neobvezujuće preporuke Europske komisije, u obliku programa stabilnosti i konvergencije, te opće smjernice za gospodarsku politiku, koje se predaju na odobrenje svim članicama u vijeću ministara EU-a. 

U eurozoni se održavaju neslužbene diskusije uoči mjesečnih sastanaka ministara financija i gospodarstva članica EU-a (ECOFIN), što znači da ne postoji tijelo koje bi donosilo odluke i upravljalo gospodarskom politikom eurozone.  

Članovi Europskog parlamenta spremaju se odobriti niz mjera koje bi trebale omogućiti brži i snažniji oporavak Europske unije od negativnih posljedica globalne financijske krize i istodobno osigurati veću financijsku i gospodarsku stabilnost u budućnosti. 

Ideja o imenovanju 'gospodina ili gospođe Euro' čiji bi zadatak bila koordinacija mjera gospodarske politike članica toga bloka spada, među prijedlozima je o kojima će parlamentarci raspravljati idući tjedan. Taj bi dužnosnik preuzeo odgovornost koja je trenutno podijeljena na tri osobe. 

Tako bi obavljao dužnost dopredsjednika Europske komisije zaduženog za gospodarsku i monetarnu politiku. Trenutno je obavlja povjerenik Olli Rehn, koji nije ujedno i dopredsjednik Komisije. 

Nadalje, 'gospodin ili gospođa Euro' predsjedao bi i sastancima ECOFIN-a, što je dosad u pravilu obavljao ministar financija zemlje koja trenutno predsjeda EU-om. 

Novi bi dužnosnik/dužnosnica predsjedao i redovitim sastancima ministara financija eurozone, kojom od 2005. predsjeda premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker. 

Sudjelovao bi i u redovnim summitima EU-a i predstavljao Uniju u međunarodnim tijelima zaduženim za financijsku i gospodarsku politiku. 

Prijedlog o imenovanju koordinatora/koordinatorice analogija je institucionalnoj novotariji u sporazumu iz Lisabona, koja je uspostavljena imenovanjem Visokog povjerenika za inozemnu i sigurnosnu politiku. 

Čak i ako većina zastupnika EP-a podupre zamisao o imenovanju koordinatora za gospodarsku politiku, takav važan korak ne može biti poduzet naprečac, i zahtijevao bi izmjene Povelje o EU, što znači da bi svih 27 zemalja članica moralo postići suglasnost o tekstu izmjena i provesti postupak ratifikacije.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Parliament to back plan for 'Mr. or Ms. Euro'