naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Države EU-a u sukobu s eurozastupnicima oko ovlasti EP-a u vanjskoj politici

Zemlje članice Europske unije razmišljaju o tome da Europski parlament prijave sudu ako on ne odustane od dijela zahtjeva za novim ovlastima u vanjskoj politici i zaključivanju međunarodnih sporazuma, pišu europski mediji.  

Veleposlanici zemalja članica EU-a na sastanku u Bruxellesu u srijedu 13. listopada izrazili su nezadovoljstvo međuinstitucionalnim dogovorom Europske komisije i EP-a koji daje nove ovlasti zastupnicima, posebno kada se radi o međunarodnim pregovorima u ime EU-a. 

Nacrt izvješća, ako se u sadašnjem obliku usvoji sljedećeg tjedna u Strasbourgu, mogao bi dovesti do spora između institucija EU-a, ocjenjuju mediji. 

'Opcija sa sudom nije nemoguća', rekao je jedan europski izvor. 

Veleposlanici će se ponovno tim pitanjem baviti sljedeće srijede, nakon izglasavanja nacrta izvješća na plenarnoj sjednici EP-a. 

Osnovni razlog spora je pitanje do koje mjere zastupnici mogu biti dio europskih izaslanstava na multilateralnim i bilateralnim sastancima i pregovorima s drugim zemljama. Po nacrtu izvješća, Parlament želi da se njegovim predstavnicima zajamči sudjelovanje u svim multilateralnim ali i bilateralnim ugovorima 'od velike političke važnosti' - primjerice kada se radi o trgovini ili ribarstvu. 

Europska komisija spremna je dopustiti da eurozastupnici budu dio izaslanstava EU-a kada je to god 'logistički, politički i diplomatski' moguće. 

Ipak, pritom ne bi bilo automatizma. Komisija želi izbjeći situacije kao što je primjerice bio prošlogodišnji summit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu kada je 106 zastupnika bilo dio europskog tima, zbog čega je vođi izaslanstva bilo gotovo nemoguće imati pregled nad onim što se radi ili govori u ime EU-a. 

Portugalski zastupnik desnog centra Paulo Rangel, zastupnik zadužen za formuliranje stajališta Parlamenta, nije bio iznenađen stajalištem Vijeća, ali ne vjeruje da će se zemlje članice obratiti sudu. Naglašava da one pokušaju ograničiti nove ovlasti koje je Parlament dobio Lisabonskim ugovorom. 

'Svaka institucija interpretira na svoj vlastiti način nove ovlasti koje je dobila Lisabonskim ugovorom i pokušava izvući za sebe najveću korist. Ne mislim da zbog toga postoji sukob institucija', rekao je. 

'U svakoj državi, međunarodnoj organizaciji, da ne spominjem EU, parlament ima ovlasti nad vanjskom politikom izvršnih tijela. To ne znači da želimo voditi pregovore o vanjskim odnosima, ali imamo pravo kontrolirati način na koji one izvršavaju svoje ovlasti. Po Lisabonskom ugovoru, Europski parlament ima pravo odobravati međunarodne ugovore i trebamo sve informacije potrebne u tom cilju', rekao je Rangel. 

U govoru u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasio je 'posebno partnerstvo' između njegove institucije i Parlamenta, referirajući se na skoro potpisivanje okvirnog ugovora u Strasbourgu sljedećeg tjedna. 'Nemojmo ispustiti priliku snažno pokazati duh novog partnerstva', rekao je. 

Hina