naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gazprom upozorava EU da bi se mogao okrenuti Kini

Ruski Gazprom upozorio je Europsku uniju da bi njezine reforme u plinskom sektoru mogle ugroziti sigurnost opskrbe plinom jer će Moskva više plina slati u Aziju, prenose u ponedjeljak 18. listopada europski mediji.  

Direktor Gazproma za izvoz Aleksandar Medvedev rekao je u četvrtak da će europske inicijative u plinskom sektoru stvoriti 'svojevrstan Kineski zid' koji će isključiti njegovu kompaniju, koja osigurava četvrtinu europskih potreba za plinom, iz infrastrukture za prijenos plina. 

Europski zakoni propisuju da plinovodi moraju biti dostupni svim kompanijama, što ugrožava Gazpromov položaj u zemljama poput Poljske, gdje je dominantan opskrbljivač putem plinovoda Yamal. 

'Ne budu li imali priliku za razuman prihod pri radu plinovoda ili sudjelovanje u njegovu radu, opskrbljivači neće htjeti pristati na tako znatna ulaganja. Počet će tražiti atraktivnija tržišta', rekao je Medvedev. 

Plinska reforma u EU glavni je razlog što Rusija ne uspijeva sklopiti sporazum o isporuci plina s Poljskom. Sadašnji sporazum istječe 20. listopada. 

Varšava i Moskva postigle su prošli listopad dogovor o produljenju sporazuma o Yamalu do 2037. te povećanju isporuke za 2,5 milijardi metara prostornih plina na deset milijardi prostornih metara na godinu. No Europska unija blokirala je sporazum, ocijenivši da krši energetsku politiku EU-a i prisilila Varšavu na nove pregovore. 

Poljska iz Rusije uvozi gotovo dvije trećine od 14 milijardi prostornih metara plina koliko troši na godinu. 

EU nastoji objediniti fragmentirane energetske politike 27 država članica u jedinstvenu strategiju kako bi smanjio rizik iznenadnih nestašica energije i otvorio energetsko tržište konkurenciji. 

Gazprom tvrdi da taj novi model tržišta plina ugrožava opskrbu jer potiče konkurenciju među proizvođačima na osnovi kratkoročnih sporazuma o isporuci umjesto tradicionalnih dugoročnih sporazuma na kojima Rusija obično inzistira. 

'Bez dugoročnih sporazuma o cijenama, količina plina na tržištu počinje ovisiti o cijeni. Plin će biti dostupan kada cijena bude visoka. Bude li niska, plin bi mogao otići na privlačnija tržišta', rekao je Medvedev. 

'Pouzdanost europske opskrbe plinom bit će određena konkurencijom s drugim globalnim tržištima plina, ponajprije azijskima', rekao je.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Gazprom warns EU it could turn to China