naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Britanija i Francuska riješile nesuglasice oko regulacije hedge fondova

Velika Britanija i Francuska nadomak su dogovoru o spornom pitanju hedge fondova, koji izazivaju najveće podjele među europskim zemljama, tvrde u utorak 19. listopada europski izvori.  

'Svi su suglasni da se postigne dogovor', kazao je glasnogovornik belgijskog predsjedništva EU-a, dok je drugi dužnosnik potvrdio da će konačne pojedinosti dogovora biti utanačene tijekom poslijepodneva. 

'Glavni su igrači svjesni da je Europi potreban sporazum prije sastanka G20 u Seulu', kazao je drugi izvor, misleći na sastanak ministara financija članica 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju u Južnoj Koreji. 

Cilj dogovora, koji ipak ostavlja za kasnije sporne detalje o izdavanju dozvola za plasiranje na europska tržišta proizvoda hedge fondova sa sjedištem u trećim zemljama, jest usuglašavanje stavova Londona i Pariza kako bi se novouspostavljenoj Europskoj agenciji za nadzor vrijednosnih papira i tržišta (ESMA) omogućilo odlučivanje u hitnim slučajevima. 

Ministri financija na sastanku u Luksemburgu moraju jednoglasno poduprijeti sporazum, nakon što britanski, francuski i njemački stručnjaci dogovore njegove konačne detalje.  

Potom će inicijativa Europske komisije, koju najviše zagovara Francuska a uključuje nametanje novih ograničenja tisuću milijardi dolara vrijednoj industriji hedge fondova idući mjesec biti upućena na glasovanje Europskom parlamentu. 

Britanija, pod čijim se krovom nalazi 80 posto europske industrije hedge fondova, mjesecima se bori kako bi osigurala da se fondovima sa sjedištima u britanskim teritorijima poput Kariba, kojima se upravlja iz londonskoga Cityja, omogući poslovanje u cijeloj Europi, i to prema britanskim propisima. 

Njemačka pak upozorava kako se propisi vezani uz treće zemlje ne odnose samo na porezne rajeve poput Kajmanskog otočja već i na moćne europske partnere poput SAD-a, a američki je ministar financija Timothy Geithner još u ožujku upozorio na protekcionistički element novog zakona.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: EU curbs trillion-dollar hedge fund industry