naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rompuy: Nastavak reformi najbolja preporuka za daljnji napredak Crne Gore prema EU

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy boravio je u utorak 19. listopada popodne u Podgorici, gdje je u razgovoru s najvišim crnogorskim dužnosnicima izrazio priznanje ostvarenim reformama u Crnoj Gori te ohrabrio crnogorske vlasti u daljnjim aktivnostima na ostvarivanju standarda Europske unije.  

U razgovoru s premijerom Milom Đukanovićem predsjednik Europskog vijeća istaknuo je da 'Crna Gora ima jasnu europsku perspektivu', te da je 'nastavak reformi najbolja preporuka za daljnji napredak na putu EU'. 

'Pozdravljam i pohvaljujem napore premijera i vlade za značajan napredak koji zemlja ostvaruje u procesu europskih integracija', kazao je on. 

Rompuy je rekao da ne može prejudicirati kakvo će biti mišljenje Europske komisije (EK) o zahtjevu Crne Gore za dobivanje statusa kandidata, ali je rekao kako jamči da će biti ono objektivno. 

'Ono što mogu obećati jest da ćemo pošteno i objektivno sagledati crnogorsku aplikaciju za članstvo u EU', kazao je Rompuy. 

Crnogorski premijer kazao je kako očekuje pozitivno mišljenje EK početkom idućeg mjeseca o crnogorskoj aplikaciji za članstvo u EU te da će ono biti verificirano na europskom summitu u prosincu, dodajući da je u stalnom kontaktu s dužnosnicima EK. 

U razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, Rompuy je istaknuo potrebu integracije zapadnog Balkana u EU uz poštivanje načela individulnog tretmana svake države, stoji u priopćenju iz ureda crnogorskog predsjednika. 

Vujanović je zahvalio Europskom vijeću i Hermanu van Rompuyu osobno na potpori i pomoći Crnoj Gori u procesu njezina približavanja europskim integracijama te je naglasio da je 'ulazak Crne Gore u EU njezin strateški državni interes'. 

Predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy sastao se i s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem. 

Hina