naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će ukinuti vize Ukrajini prije nego Rusiji

Europska unija ponudit će Ukrajini u studenome akcijski plan za ukidanje viza, dok Rusija to ne može očekivati tako skoro, prenose europski mediji.  

Europska komisija pripremila je plan za Ukrajinu, koji bi trebao biti usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak te službeno predstavljen na summitu EU-Ukrajina 22. studenoga. 

Diplomatski izvori kazali su da postoje 'veliki' izgledi da ministri donesu tu odluku. 

Akcijski plan popis je zahtjeva koje Ukrajina mora ispuniti da bi joj se ukinule vize, a koji se odnose primjerice na sigurnost dokumenta ili readmisiju ilegalnih imigranata.  

Plan ne postavlja vremenski rok do kojeg bi to trebalo učiniti, no Kijev se nada da bi to moglo biti do europskog nogometnog prvenstva koje se 2012. održava u Ukrajini i Poljskoj. 

Ukidanje viza za EU traži i Rusija, no europski dužnosnici smatraju da na summitu u prosincu ne može očekivati konkretne pomake u tom pogledu. 

Rusija je na summitu s EU-om u svibnju odbacila europski prijedlog o 'zajedničkim koracima' prema liberalizaciji viznog režima, paket mjera koje bi trebale poduzeti obje strane, za razliku od diktiranih uvjeta Ukrajini. 

Moskva umjesto toga nudi ukidanje viza za građane EU-a 'preko noći' ako to učini i EU, zanemarujući prethodne tehničke uvjete.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Ukraine set to leapfrog Russia in EU visa terms