naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovenija podupire izradu nacrta za početak pregovora o članstvu Srbije u EU

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u srijedu 20. listopada, nakon susreta sa svojim srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem, da će Slovenija podržati inicijativu da se na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije u Luksemburgu u ponedjeljak donese odluka o prosljeđivanju Europskoj komisiji zahtjeva Srbije za članstvo u EU, radi izrade 'avisa' za početak pregovora.  

'Mislimo da je za to pravi, zapravo zadnji trenutak', rekao je Žbogar na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice ministara nakon susreta u Ljubljani, dodajući da se Srbija iskazala konstruktivnim pristupom surađujući s Europskom unijom prilikom donošenja rezolucije o Kosovu na općoj skupštini UN-a. 

Žbogar je dodao da će prosljeđivanje molbe za članstvo Srbije na Europsku komisiju biti mali, ali važan i logičan tehnički korak prema uključivanju Srbije u Europsku uniju. 

Prema njegovim riječima, Slovenija od samog početka podržava Srbiju na njezinu putu u EU, a on smatra i da napreduje i međusobna gospodarska suradnja. 

O slovensko-srbijanskoj suradnji bit će riječi i prilikom skorašnjeg posjeta predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora Beogradu, gdje bi trebao najaviti otvaranje velike slovenske investicije u Srbiji.

Slovenija i Srbija razvijaju sve bolje međusobne odnose, a u razgovorima s Jeremićem bilo je riječi i o stanju u susjedstvu. 

'Srbija je značajan element stabilnosti i napretka u regiji, zato uvijek sa zanimanjem saslušamo njene poglede na događaje', rekao je Žbogar. 

Dodao je da će Slovenija biti među prvim članicama EU-a koje će ratificirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.(Hina) 

 

Više o tome:

Vijeće EU: Foreign Affairs Council in Luxembourg