naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU iznio planove za spas banaka koje se nađu u financijskim problemima

Europska komisija predstavila je u srijedu 20. listopada nacrt radikalnih mjera za pomoć bankama u financijskim problemima, čiji je glavni cilj da teret rješavanja problema bude isključivo na dioničarima i kreditorima, a ne na poreznim obveznicima.  

Predlaže se da se supervizorima dadu ovlasti za privremenu obustavu isplate dividendi, smjenu menadžera odnosno nametanje prodaje imovine kako bi se vlade poštedjele užasne dvojbe trebaju li dopustiti da banka propadne, uz opasnost da se destabilizira čitav financijski sustav, ili prebaciti troškove spašavanja na leđa poreznih obveznika. 

Europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier predložio je paneuropski sustav koji bi omogućio primjereni postupak gašenja posrnulih banaka, pri čemu bi 'račun' plaćali ulagači a ne porezni obveznici. 

Sveeuropski pristup smatra nužnim kako bi se ciljalo banke koje posluju u više zemalja. 

Na vrhuncu financijske krize 2008. europske vlade bile su primorane koordinirati planove spašavanja banaka kao što su nizozemska banka Fortis i belgijska Dexia. 

'Ocjenjujem to najtežom i najvažnijom reformom u kojoj sudjelujemo', kazao je Barnier. 'Jako sam zabrinut zbog opasnosti izbijanja nove krize'. 

U planu su i zahtjevi o uskoj suradnji u takvim nastojanjima izvan granica EU-a, budući da mnoge banke koje posluju u Europi imaju sjedišta izvan nje. 

Komisija se sprema iznijeti konkretne zakonske prijedloge do proljeća, no njezini planovi mogli bi izazvati veliko protivljenje banaka.  

Kontrolirano 'gašenje' banaka i mjere koje bi spriječile skupa spašavanja banaka na račun država, odnosno poreznih obveznika, bit će ključne teme predstojećeg sastanka skupine G20 razvijenih i gospodarstva u razvoju koji će se u studenome održati u Seulu. 

Sve zakonske prijedloge moraju odobriti vlade zemlja članica EU-a i Europski parlament.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission sets out its plans for a new EU framework for crisis management in the financial sector