naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Van Rompuy na kraćoj turneji u regiji zapadnog Balkana

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy potvrdio je u srijedu 20. listopada u Sarajevu kako Europska unija želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u svom članstvu, no istodobno je upozorio kako provedba reformi unutar BiH i dalje ostaje nužan preduvjet za ostvarenje tog cilja.  

Van Rompuy u BiH je doputovao nakon boravka u Crnoj Gori i Makedoniji, a u Sarajevu je kazao kako je cijeli posjet regiji jedinstvena poruka da zapadni Balkan ima europsku perspektivu te da to treba biti stabilno i sigurno područje. Istaknuo je kako je to od ključnog značenja i za EU jer 'međunarodna težina i vjerodostojnost Unije počinje u njenom susjedstvu'. 

'Moja poruka vlastima BiH je da je provedba političkih reformi nužna za napredak na putu ka EU', kazao je Van Rompuy novinarima nakon odvojenih sastanaka s članovima Predsjedništva BiH i s Visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. 

Predsjednik Europskog vijeća pojasnio je kako se od nove vlasti u BiH, koja treba biti uspostavljena na temelju rezultata listopadskih izbora, očekuje da odmah počne raditi na ustavnim promjenama, donošenju zakona o popisu stanovništva te na bržoj provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. 

Van Rompuy je podsjetio kako je EU u zapadni Balkan do 2012. godine spremna uložiti više od dvije milijarde eura kroz različite vidove pomoći.  

Predsjednik Europskog vijeća drži kako većina zemalja regije dobro napreduje na putu ka EU, no BiH na tom putu zaostaje. 

U utorak je Crnoj Gori odao priznanje na ostvarenim reformama, te ohrabrio crnogorske vlasti u daljnjim aktivnostima na ostvarivanju standarda Europske unije. 

Naglasio je da Crna Gora ima jasnu europsku perspektivu, ali nije želio prejudicirati kakvo će biti mišljenje Europske komisije u studenom o zahtjevu Crne Gore za dobivanje statusa kandidata. 

Što se tiče Makedonije, Van Rompuy je u utorak pozvao Skoplje da iskoristi priliku za rješenje razmirica s Grčkom kada je riječ o imenu Makedonija, no istodobno je kazao kako je zadovoljan reformama što ih je Makedonija postigla u procesu približavanja EU-u.  

'Vjerujem da postoji velika prilika da se uskoro dođe do rješenja problema te da je sada, kada se zemlja nalazi pred vratima Europe, ne treba propustiti', izjavio je. 

U pogledu spora s Grčkom o imenu zemlje kazao je da će EU nastaviti podupirati proces pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja te je poručio kako Skopje ne treba propustiti mogućnost za što skorije otvaranje europskih vrata. Nakon Crne Gore, Makedonije i BiH, Van Rompuy bi još trebao posjetiti Albaniju.(Hina) 

 

Više o tome:

Europsko vijeće: Remarks by Herman VAN ROMPUY, President of the European Council, following his visit to Bosnia and Herzegovina