naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kacin: Crna Gora bi uskoro mogla započeti pregovore s EU-om

Potpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom Jelko Kacin izjavio je u subotu 23. listopada kako je Crna Gora toliko napredovala da može računati na status zemlje kandidata, te da ne bi trebalo dugo čekati na određivanje datuma početka pregovora s EU-om.  

'Europska komisija u ovom momentu ima kapacitet za pregovore i ne vidimo osobitih razloga da dođe do odgađanja perioda između datuma dodjeljivanja statusa i datuma početka pregovora', kazao je Kacin crnogorskoj agenciji MINA. 

On je rekao da EK može bez odugovlačenja krenuti u pregovore kad zato dobije zeleno svjetlo.  

Kacin drži da bi bilo dobro, ne samo za Crnu Goru nego i za cio zapadni Balkan, da neka od država regiona dobije status zemlje kandidata da bi se pažnja EU-a s Islanda ponovo vratila na zapadni Balkan. 

'To bi bilo dobro, ne samo za zemlju koja dobije taj status nego i za sve njene neposredne susjede. Pozitivan učinak od početka pregovora Crne Gore s EK-om vidjeli bi u Tirani, Prištini, Beogradu, Sarajevu i Skoplju', smatra Kacin. 

I crnogorska ministrica za europske integracije Gordana Đurović očekuje da bi datum otvaranja pregovora s EU-om Crna Gora mogla dobiti naredne godine. 

Ona je kazala da nije realno očekivati da datum otvaranja pregovora Crna Gora dobije u prosincu, kad, kako je rekla, očekuje status kandidata, ali je dodala da na to neće dugo čekati. 

Hina