naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka i Turska zajedno će se boriti protiv ilegalne imigracije

Grčka i Turska dogovorile su se u petak 22. listopada na sastanku u blizini Atene da će pokrenuti 'zajedničku inicijativu' u borbi protiv ilegalne imigracije.  

'Odlučili smo pokrenuti zajedničku inicijativu u borbi protiv masivnog priljeva migranata u Grčku i Europu preko Turske (...)', rekao je grčki premijer Georges Papandreou nakon razgovora s turskim kolegom Recepom Tayipom Erdoganom. 

'Sustavno ćemo raditi i surađivati kako bismo postigli bolje rezultate', dodao je. 

Erdogan je istaknuo namjeru dviju zemalja da 'surađuju kako bi se suočile s tim zajedničkim problemom'. 

Dvojica čelnika razgovarala su više od dva sata na rubu konferencije u Vouliagmeniju, ljetovalištu južno od Atene, posvećenoj klimatskim promjenama na Mediteranu uoči summita u Cancunu potkraj studenoga. 

Grčka je nedavno zatražila pomoć EU-a u borbi protiv ilegalne imigracije. 

Po podacima Frontexa, više od tri četvrtine od 40.977 ilegalnih imigranata koji su ušli u EU u prvom polugodištu ove godine ušlo je u Grčku, većina preko Turske. 

Od početka ove godine, policija je u pograničnom području kod rijeke Evros presrela 34.000 ljudi, dok ih je prošle godine bilo 9.000. Najmanje 44 imigranta utopila su se od siječnja u Evrosu, po podacima UNHCR-a, koji je situaciju proglasio 'humanitarnom krizom'.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Statement by Cecilia Malmström, European Commissioner in charge of Home Affairs on the request of the Greek government to get assistance via Rapid Border Intervention Teams at the land border between Greece and Turkey.
  • EUobserver: EU to deploy armed patrols at Greek-Turkish border