naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija najavljuje da će odmah početi s izradom mišljenja za Srbiju

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u ponedjeljak 25. listopada da će Europska komisija odmah početi s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za članstvo i da će za nekoliko tjedana Beograd dobiti opširan upitnik, što je prvi korak u izradi mišljenja.  

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su na redovitom mjesečnom sastanku u Luksemburgu dali mandat Europskoj komisiji da počne s izradom mišljenja, na što je Srbija čekala još od prosinca prošle godine kada je predala zahtjev za članstvo. 

'Komisija će odmah početi s pripremama za izradu mišljenja o zahtjevu Srbije za članstvo u EU-u. Za nekoliko tjedana planiramo predati našim srbijanskim sugovornicima upitnik u kojem se traže informacije o pripremljenosti Srbije za otvaranje pristupnih pregovora s EU-om', kaže u svojoj izjavi povjerenik za proširenje Štefan Fuele. 

Na temelju odgovora koje dobije od zemlje podnositeljice zahtjeva, ali i iz drugih izvora, Europska komisija sastavlja mišljenje na temelju kojega potom Vijeće EU-a odlučuje o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje za članstvo. Izrada mišljenja obično traje oko godinu dana. 

Srbija je na ovaj korak Vijeća EU-a, na koji se ranije uvijek gledalo kao na tehničko, a ne političko pitanje, čekala deset mjeseci, jer zemlje članice nisu bile zadovoljne njezinim stajalištem oko Kosova te zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom. 

Nakon što je Beograd pokazao 'konstruktivan pristup' pri donošenju rezolucije o Kosovu u Općoj skupštini UN-a, počeo je rasti pritisak zemalja članica da se to nagradi. Posebnom pritisku je bila izložena Nizozemska koja najviše inzistira na punoj suradnji s Haškim sudom. 

Nizozemska je tek nedavno dobila vladu i to manjinsku vladu, a njezin parlament je izglasao rezoluciju u kojoj se traži da se s odlukom o Srbiji pričeka sljedeće izvješće haškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a. Brammertz je u posljednje vrijeme nekoliko puta izražavao zadovoljstvo stupnjem suradnje Beograda s njegovim uredom. 

Da bi se zadovoljilo Nizozemsku, u ministarskoj odluci je istaknuta snažna uvjetovanost daljnjeg napretka Srbije u europskim integracijama punom suradnjom s Haškim sudom, a izrijekom se navodi da bi najbolji dokaz za to bilo uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. 

U odluci Vijeća kaže se da će svaki sljedeći korak na putu Srbije prema EU-u biti poduzet 'onda kada Vijeće jednoglasno odluči da postoji puna suradnja s ICTY-jem ili da je nastavljena puna suradnja'. 

Također se navodi da bi 'uhićenje dvojice preostalih bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, bilo najuvjerljiviji dokaz za napore i suradnju Srbije s ICTY-jem'. 

Zemlje članice EU-a također ukazuju i na važnost regionalne suradnje. 

'Vijeće ponavlja da je važan konstruktivan pristup prema regionalnoj suradnji. Vijeće također traži napredak u procesu dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU-a i visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku', kaže se u zaključcima Vijeća EU-a.(Hina) 

 

Više o tome: