naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Godišnje izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata

Europska komisija objavit će 9. studenog 2010. godišnje izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Europskoj uniji te strategiju proširenja za sljedeću godinu.  

U utorak popodne, 9. studenoga, povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavit će paket o proširenju, koji će prije toga biti prihvaćen na sastanku Europske komisije.  

Prema nacrtu dokumenta, Komisija ocjenjuje da je Hrvatska u proteklih godinu dana postigla postojani napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU-u, da je ušla u završnicu pregovora, pokazujući ostalim zemljama da je pristupanje EU-u moguće kada se ispune potrebni uvjeti. 

'Pripreme za ispunjavanje kriterija EU-a nastavile su dobro napredovati i postoji veliki stupanj usklađenosti s pravilima EU-a u većina područja', kaže se u nacrtu teksta za Hrvatsku. 

U nacrtu izvješća kaže se da Hrvatska treba osigurati dokaze o provedbi reformi u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, da treba nastaviti s procesuiranjem ratnih zločina, osigurati punu suradnju s haaškim sudom te ostvariti napredak u manjinskim izbjegličkim pitanjima. 

Komisija ističe da je Hrvatska ostvarila dobar napredak u borbi protiv korupcije, ali dodaje da je potrebno osigurati dobru provedbenu bilancu u istragama, procesuiranju i presudama u slučajevima korupcije na visokoj razini. 

Po Komisiji, Hrvatska je ostvarila 'znatan napredak' i u području Tržišnog natjecanja, ali ističe da mora pripremiti održive planove za restrukturiranje brodogradilišta kako bi ona mogla poslovati na tržišnim načelima. 

Komisija također navodi da Hrvatska ispunjava političke kriterije za članstvo u EU-u te da ima funkcionalno tržišno gospodarstvo. 

Zajedno s izvješćima o napretku, Komisija će objaviti i mišljenja o zahtjevima za članstvo Crne Gore i Albanije.  

Očekuje se da će Crna Gora dobiti preporuku za stjecanje kandidatskog statusa, dok će Albaniji biti postavljeno nekoliko uvjeta koje će morati ispuniti da bi dobila preporuku za kandidatski status. 

Što se tiče Makedonije, koja ima kandidatski status od prosinca 2005. godine, Komisija ističe da je za otvaranje pregovora 'ključno' postići s Grčkom uzajamno prihvatljivo rješenje o imenu te zemlje. Komisija je još prošle godine preporučila da se pristupni pregovori s Makedonijom otvore, ali za to je potrebna suglasnost svih zemalja članica koje još uvijek nema. 

Za Srbiju, Komisija ocjenjuje da je postigla napredak u borbi protiv organiziranog kriminala, ali da su potrebni veći napori u reformi pravosuđa i javne uprave. Srbija je pohvaljena za korake koje je poduzela u pravcu pomirenja sa susjednim zemljama, posebice s Hrvatskom i BiH, ali se ističe da puna suradnja s haaškim sudom ostaje ključni prioritet. Beograd je također pozvan na konstruktivniji pristup prema sudjelovanju Kosova u regionalnoj trgovini i suradnji. 

Bosna i Hercegovina će zajedno s Albanijom dobiti vrlo loše ocjene, zbog 'ograničenog napretka u ključnim reformama'. Iza BiH je samo Kosovo, čiju neovisnost još ne priznaje pet članica EU-a. Najveći izazovi za Prištinu su reforma pravosuđa i javne uprave i borba protiv korupcije. 

Komisija će objaviti i izvješće o napretku Turske, koja je pregovore započela isti dan kad i Hrvatska u listopadu 2005., ali koja napreduje iznimno sporo, zbog neriješenih pitanja s Ciprom i zbog otpora u pojedinim članicama EU-a prema punopravnom članstvu te zemlje.  

Također će biti objavljeno i izvješće o napretku Islanda, s kojim su pregovori otvoreni u srpnju ove godine, a uskoro bi trebao započeti proces screeninga, analitičke usporedbe zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. 

Europska komisija redovito podnosi Vijeću EU izvješća o napretku država kandidatkinja i potencijalnih kandidata na njihovu putu prema EU, uključujući primjenu i provedbu europskih normi.   

Izvješća predstavljaju temelj za procjenu i preporuke koje će Komisija iznijeti u strateškom dokumentu za proširenje, a cilj im je omogućiti Europskom vijeću da donese odluku o daljnjim koracima. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Orientation Debate on Enlargement
  • EUobserver: EU enlargement reports reveal mixed progress for Balkan states