naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europske i američke kompanije smanjile ulaganja u istraživanja i razvoj u 2009., azijske ih ponovno povećale

Pritisnute krizom, vodeće europske tvrtke smanjile su u prošloj godini ulaganja u istraživanje i razvoj, a isti je trend zabilježen i u Sjedinjenim Državama, dok su kompanije u drugim dijelovima svijeta nastavile s ulaganjima, pokazalo je u utorak 26. listopada najnovije izvješće Europske komisije.  

Vodeće kompanije Europske unije smanjile su u 2009. ulaganja u istraživanja i razvoj za 2,6 posto, dok je u SAD-u zabilježen njihov pad za 5,1 posto, ističe Komisija u godišnjoj analizi ulaganja, koje je obuhvatilo 1.400 kompanija iz cijelog svijeta. 

Ukupno su te tvrtke u 2009. u istraživanje i razvoj uložile 402,2 milijarde eura, 1,9 posto manje nego u godini ranije. 

Time je završen trend rasta iz protekle četiri godine, u kojima su godišnje stope rasta ulaganja osjetno premašivale pet posto. 

Uzme li se pak u obzir snažan pad neto prihoda i dobiti kompanija pod pritiskom krize, za 10,1 odnosno čak 21 posto, te činjenica da je većina odluka o ulaganju obuhvaćenih istraživanjem donesena na vrhuncu krize krajem 2008., podaci signaliziraju da su ulaganja i dalje prioritet, zaključuju u Bruxellesu.  

Pritom podaci za vodećih 100 kompanija obuhvaćenih istraživanjem, na koje otpada 58 posto ukupnih ulaganja u istraživanja i razvoj, pokazuju da su posljedice posljednje krize daleko snažnije od onih krize 2002./03., ističe Komisija. 

Tako je njih 54 izvijestilo o smanjenju ulaganja u istraživanja i razvoj, nasuprot 43 u prethodnoj krizi, pri čemu je pad prihoda zabilježilo njih 70, u odnosu na 45 u krizi u 2003. 

Nadalje, od 46 kompanija među vodećih 100 koje su povećale ulaganja, samo njih 19 povećalo ih je za više od 10 posto, od čega sedam u farmaceutskom sektoru. Među njima su samo dvije iz Europe, nasuprot osam američkih i šest japanskih, pokazuje istraživanje EK. 

Japanske su kompanije pritom zadržale nepromijenjenu razinu ulaganja, dok su tvrtke iz ostalih azijskih zemalja ponovno zabilježile snažne stope rasta, kao i u prethodnim godinama. 

Tako su kineske tvrtke u prošloj godini povećale ulaganja u istraživanja i razvoj za čak 40 posto, one u Indiji za 27,3, u Hong Kongu za 14,8 posto, u Južnoj Koreji za 9,1 a u Tajvanu za 3,1 posto. 

Među pojedinačnim tvrtkama titulu najvećeg ulagača u istraživanja i razvoj drugu je godinu zaredom osvojio japanski proizvođač automobila Toyota, sa 6,8 milijardi uloženih eura. 

Među deset najvećih ulagača nalaze tri europske kompanije, Volkswagen s 5,8 milijardi eura ulaganja, te Nokia s pet milijardi i Sanofi-Aventis sa 4,6 milijardi dolara ulaganja u istraživanja i razvoj. 

Komisijino izvješće pokazalo je također značajne razlike u ulaganjima među pojedinačnim sektorima. Tako su ponovno povećana ulaganja u farmaceutskom sektoru, koji je time konsolidirao poziciju vodećeg ulagača u istraživanja i razvoj, uz stopu rasta ulaganja od 5,3 posto. 

Nasuprot tome, automobilski je sektor bio snažno pogođen krizom, te je umanjio ulaganja u istraživanje i razvoj za 11,6 posto, dok je sektor IT tehnologija, hardvera i opreme također zabilježio snažan pad, za 6,4 posto.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: R&D and the economic crisis: top EU firms cut investment less than US rivals, but Europe still well behind