naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pack: Proces srbijanskog približavanja EU mogao bi biti zamrznut

Srbijanski proces približavanja europskim integracijama mogao bi u bliskoj budućnosti biti zamrznut na određeno vrijeme ako ne bude uspjeha u uhićenju i izručenju haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, izjavila je za beogradski dnevnik 'Danas' od srijede 27. listopada voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack.  

Pack smatra da Beograd i Europska unija trebaju započeti pregovore o procesu približavanja Srbije europskim integracijama, navodeći kako će taj proces, uz pretpristupnu pomoć (IPA – Instrument for pre-accession assistance) olakšati Srbiji nastavak reformi.  

'Međutim, postoji mogućnost da će neuspjeh u uhićenju i izručenju Mladića i Hadžića zamrznuti proces europskih integracija u bliskoj budućnosti, na određeno vrijeme', upozorava ona. 

Po njenim riječima, pet zemalja članica EU dosad su ratificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom, dok su još dvije države pripremaju uskoro to učiniti. Sigurna je, kako kaže, da će i njemački Bundestag ratificirati Sporazum, zajedno s ostalim zemljama članicama Unije. 

Odgovarajući na pitanje o ocjeni trenutačnih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, Pack je izrazila zadovoljstvo značajnim poboljšanjem odnosa dviju zemalja, dodajući da je pozicija EU u odnosu na BiH veoma jasna te da tako mora biti i s pozicijom Srbije.  

'EU je ponudila članstvo BiH kao ujedinjenoj zemlji, a ne njenim entitetima. Dakle, neprihvatljive su prijetnje odcjepljenjem ili drugi pokušaji podrivanja suvereniteta BiH. U pogledu ovoga, važno je da političko vodstvo Srbije dijeli isti cilj i stoji u potpunosti iza ujedinjene i multietničke BiH', ističe ona. 

Govoreći o očekivanom početku razgovora Beograda i Prištine, Pack ocjenjuje da dijalog treba početi što prije, bez obzira na to hoće li parlamentarni izbori na Kosovu biti održani ove godine ili u veljači 2011.  

'Ipak, potrebno je da i Srbija i Kosovo pripreme teren za pregovore, kako bi stručnjaci s obje strane počeli razgovore o praktičnim pitanjima koja su najvažnija za život ljudi na Kosovu', dodaje voditeljica europskog izaslanstva. 

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak su na redovitom mjesečnom sastanku u Luksemburgu dali mandat Europskoj komisiji da započne s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za stjecanje statusa kandidata za članstvo. 

U ministarskoj odluci istaknuta je snažna uvjetovanost daljnjeg napretka Srbije na putu ka europskim integracijama punom suradnjom s Haaškim sudom, a izrijekom se navodi da bi najbolji dokaz za to bilo uhićenje haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.  

Također je istaknuta važnost konstruktivnog pristupa regionalnoj suradnji te napretka u procesu dijaloga između Beograda i Prištine.  

Hina