naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Baltička strategija ostvarila 'opipljive rezultate'

Godinu dana nakon uspostave prve europske makroregije, koja okuplja deset država oko Baltičkog mora, ostvaren je niz pozitivnih rezultata, rekao je europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn.  

Baltička strategija, usvojena na Europskom vijeću u listopadu 2009., 'više nije teorija', rekao je Hahn na prvoj godišnjoj konferenciji zemalja Baltičke strategije u Tallinnu ovoga mjeseca, prenose u srijedu 27. listopada europski mediji.  

Istaknuo je da se širom te makroregije mogu vidjeti 'mnogi opipljivi rezultati', navevši tri područja u kojima je strategija ostvarila bitan napredak. 

Hahn je osobito zadovoljan velikim brojem projekata na području zaštite okoliša, uključivo napore na smanjenju zagađenja Baltičkog mora zbog poljoprivrede i brodskog prijevoza.  

Strategija je doprinijela i jačanju suradnje na području energetike i razvoja prometne infrastrukture. 

Treće područje na kojem je postignut napredak politička je suradnja odnosno rasprave o političkim pitanjima kao što su promicanje turizma i prekogranične trgovine te koordinacija praćenja i nadzora brodova na Baltičkom moru. 

Po Hahnu, suradnja u regiji prije strategije u tim je pitanjima bila slaba ili nije postojala. 

Komisija ističe ipak da prostor za daljnja poboljšanja postoji. Potrebno je poboljšati međusektorsku koordinaciju, primjerice kombinirajući mjere zaštite okoliša s gospodarskim razvojem kako bi se stvorila 'zelena radna mjesta'.  

Poziva također na učinkovitije procedure financiranja kako bi se postojeća sredstva iskoristila na najbolji mogući način. 

Baltička strategija okvir je za koordinaciju niza prekograničnih projekata i zajedničkih mjera nacionalnih i regionalnih vlasti, Europske komisije i drugih europskih agencija, panbaltičkih organizacija, financijskih institucija i nevladinih organizacija. 

Akcijski plan sastoji se od gotovo 80 ključnih projekata, a neka od prioritetnih područja su smanjenje zagađenja vode, poboljšanje prometne povezanosti u regiji i poticanje održive poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.  

Na osnovi iskustava u provedbi Baltičke strategije, Komisija se nada da će zamisao o makroregijama postati privlačna i drugim zemljama. Komisija će u prosincu objaviti prijedlog strategije za Dunavsku regiju, koja će okupljati 14 zemalja.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Baltic Sea Strategy delivering 'tangible results'