naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska vlada usvojila prijedlog ugovora o isporuci ruskog plina

Poljska vlada finalizirala je nacrt ugovora o velikom novom plinskom poslu s Rusijom, utirući time put njegovom službenom potpisivanju u narednim danima, izvijestili su u srijedu 27. prosinca europski mediji.  

Poljski ministri odobrili su nacrt ugovora u utorak navečer, te se očekuje da će ga potpredsjednik poljske vlade Waldemar Pawlak i njegov ruski kolega Igor Sečin potpisati u Moskvi još prije vikenda, izvijestio je europski informativni portal euobserver.com. 

Na temelju tog ugovora ruski Gazprom prodavat će 10,3 milijarde prostornih metara plina godišnje poljskoj državnoj tvrtki PGNiG do 2022., koristeći naftovod Yamal koji prolazi preko Bjelorusije. Poljskim dijelom plinovoda upravljat će odvojena poljska tvrtka u državnom vlasništvu Gaz-System. 

Europska komisija je kazala je za novinsku agenciju Bloomberg da će objaviti svoje mišljenje o ugovoru u sljedećih 48 sati. 

Bruxelles je ranije upozorio da plinovodom mora upravljati nezavisni subjekt i da mora biti dostupan za upotrebu trećim stranama kako bi se uskladio s propisima EU-a. Bruxelles je navodno službeno sudjelovao kao promatrač u poljsko-ruskim pregovorima u proteklih mjesec dana. 

Poljska troši oko 13 do 14 milijardi prostornih metara plina godišnje, a dvije trećine te količine uvozi iz Rusije. PGNiG želi izgraditi dvije nove elektrane na plin do 2015.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Poland and Russia finalise major gas deal