naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Irska najavila duboke rezove proračunske potrošnje

Irska vlada objavila je u utorak 26. listopada da će u sljedeće četiri godine uvesti mjere kojima će srezati potrošnju za 15 milijardi eura kako bi smanjila ogromni proračunski manjak.  

U Dublinu ističu da je smanjenje potrošnje za 15 milijardi eura nužno kako bi se u skladu sa zacrtanim ciljevima proračunski manjak do 2014. spustio na razinu dogovorenu s Europskom unijom. 

Vlada mora do 2014. svesti manjak na tri posto BDP-a kako više ne bi kršila propise Europske unije o dopuštenoj visini proračunskog manjka. 

Irski ministar financija Brian Lenihan kazao je da će povjerenik EU-a za monetarnu politiku Olli Rehn posjetiti Dublin početkom studenog kako bi s oporbom i socijalnim partnerima raspravio o četverogodišnjem okvirnom planu. 

Smatra se da će plan vjerojatno biti službeno objavljen neposredno nakon Rehnova posjeta. 

Glavni su razlog osjetno većih rezova niže prognoze gospodarskog rasta u Irskoj i svijetu i viši troškovi kamata na dug, stoji u vladinom priopćenju, objavljenom u utorak navečer. 

Dublin ističe da je svjestan da će rezovi i mjere povećanja proračunskih prihoda utjecati na standard građana ali upozorava da njihovo odgađanje 'nije ni vjerodostojno ni realno'. 

'Time bi se dodatno potkopalo povjerenje u našu sposobnost da podmirujemo obveze i preuzmemo odgovornost i odgodio bi se povratak održivom rastu i punoj zaposlenosti u našem gospodarstvu', zaključuje vlada. 

Ministar financija istaknuo je da vladu zabrinjavaju posljedice više milijardi eura vrijedne 'korekcije' ali je naglasio da je ona nužna kako bi se javne financije vratile na održivu razinu. 

Vlada je upozorila da uz povećanje poreza planira rezanje potrošnje u sektoru zdravstva, školstva i socijalne skrbi.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Portugal and Ireland inch closer to financial disaster