naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kina zainteresirana za kupnju portugalskog duga

Kineska je vlada signalizirala da je zainteresirana za kupnju portugalskih državnih obveznica, ohrabrivši time vladu u Lisabonu koja se ne uspijeva dogovoriti s oporbom o smanjenju javne potrošnje kako bi se sredilo stanje u javnim financijama, prenose u petak 29. listopada europski mediji.

'Kina je prilikom svih državnih posjeta uvijek izražavala pozitivan stav spram kupnje obveznica', kazala je kineska doministrica za vanjske poslove Fu Ying u razgovoru s novinarima u Pekingu, uoči posjeta predsjednika Hu Jintaoa Portugalu idući tjedan. 

Mjere koje je nedavno poduzela portugalska vlada vode prema gospodarskom oporavku i rastu, dodala je. 

Njezina je najava naišla na pozitivan odjek u Lisabonu, nakon neuspjeha proračunskih pregovora portugalske manjinske vlade s glavnom oporbenom strankom u srijedu. 

'Interes Kine rezultat je uspješne strategije diversifikacije naše ulagačke baze', kazao je portugalski ministar financija Carlos Costa Pina za londonski financijski dnevnik Financial Times. 

Ulagači su prethodno nervozno reagirali na prekid portugalskih pregovora o kresanju potrošnje, povisivši u četvrtak prinose na 10-godišnje državne obveznice portugalske vlade za gotovo četvrtinu postotnog boda, iznad šest posto. 

Kineski premijer Wen Jiabao slične je signale ove godine poslao i dugovima pritisnutoj Grčkoj, signaliziravši spremnost vlade u Pekingu da ogromne valutne rezerve upotrijebi kako bi ojačala diplomatske odnose diljem svijeta. 

Kina je portfelj već proširila i na državne obveznice Španjolske, još jedne proračunski posrnule zemlje eurozone.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: China hints at Portuguese debt purchases