naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Božićne kupovine ove će godine biti prilično mlake, pokazuje istraživanje

Ovoga se Božića u Europi očekuje rast prometa u maloprodaji za skromnih 0,8 posto, uz snažan val kupovine putem interneta, pri čemu su potrošači i dalje na oprezu u vezi sa snagom gospodarskog oporavka, pokazalo je najnovije istraživanje.  

U studiji Centra za istraživanje u maloprodaji koju je naručio Kelokoo, tvrtka koja prati internetsku prodaju, objavljena je prognoza o prometu u maloprodaji u šest posljednih tjedana ove godine u visini 313 milijardi eura, u usporedbi s 310 milijardi u istom razdoblju prošle godine, odnosno 305 milijardi eura u 2008.  

Procjena se temelji na podacima nacionalnih statističkih ureda, neovisnih istraživačkih organizacija, uključujući i agenciju Euromonitor Mintel, te od 50 velikih maloprodajnih lanaca u Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj. 

'Prognoze za promet u maloprodaji za ovogodišnji Božić prilično su mlake, pri čemu sve ukazuje na izazovne prilike u trgovini u nadolazećim mjesecima', rekao je izvršni direktor Kelkooa Richard Stables. 

'Kupovina putem interneta ne pokazuje pak znakove usporavanja i postaje pravi izazov za dominantnu ulogu klasičnih trgovina u centrima gradova', dodao je. 

Istraživanje tako pokazuje da bi internetska prodaja trebala poskočiti za 25 posto na 32,1 milijardu eura, dok bi prodaja u konvencionalnim trgovinama trebala pasti za 1,4 posto na 281 milijardi. 

Najsnažniji rast prognozira se u Švedskoj i Njemačkoj, s ukupnim povećanjem prodaje za 4,3 posto, odnosno 1,9 posto, potaknut snažnim gospodarskim oporavkom u tim zemljama. 

Slijedi Britanija s očekivanim 1,3-postotnim rastom, zbog povećane potrošnje uoči najavljenog povećanja stope PDV-a u siječnju sljedeće godine. 

Danska je na samom vrhu zemalja s najvećim padom prometa u maloprodaji od 3,2 posto. Slijede Norveška s padom za 1,9 posto i Španjolska s 1,2 postotnim padom prometa u maloprodaji. 

Hina