naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
MMF i EU traže od Rumunjske nove mjere štednje

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska unija dali su uvjetno odobrenje za isplatu sljedeće tranše kredita krizom pogođenoj Rumunjskoj, naznačivši da bi Bukurešt trebao poduzeti dodatne mjere štednje u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi.  

'Čim uvjeti budu ispunjeni možemo očekivati isplatu nove tranše pomoći', kazao je Franks na tiskovnoj konferenciji u Bukureštu. 

Prema njegovim riječima, radi se o iznosu od 900 milijuna eura koji će Rumunjskoj biti isplaćen do sredine siječnja. Konačno usvajanje reforme mirovinskog sustava i plaća u javnom sektoru i urednije podmirivanje državnih obveza neki su od uvjeta dogovorenih između rumunjske vlade i MMF-a tijekom upravo završene MMF-ove dvotjedne misije procjene. 

'Još treba ublažiti pritisak potrošnje, posebno vezano uz programe zdravstvene i socijalne skrbi, a dodatni je izazov i unaprjeđenje sustava prikupljanja poreza', kazao je Franks, naglasivši da bi kontrola potrošnje u javnom sektoru ubrzala gospodarski oporavak. 

MMF očekuje rast rumunjskog gospodarstva za 1,5 do dva posto u 2011., nakon 7,1-postotnog pada u prošloj godini, dodao je. 

'Budu li poduzete konkretne mjere dogovorene s vladom, bit će ispunjeni uvjeti za isplatu četvrte tranše sredstava iz EU-ova programa za pomoć ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura', stoji u priopćenju Europske komisije. 

Rumunjska je prošle godine s MMF-om, Europskom unijom i Svjetskom bankom dogovorila 20 milijardi eura vrijedan paket pomoći koji je uvjetovan provedbom mjera štednje usmjerenih na zauzdavanje ogromnog državnog deficita. 

Franks je pohvalio dosadašnji napredak rumunjske vlade u ispunjenju preuzetih zadaća i pozvao na nastavak provedbe plana štednje. 'Vlada je na dobrom putu da ostvari ciljanu razinu deficita u 2010.', ocijenio je. 

Rumunjska je obećala smanjiti deficit sa 7,1 posto u 2009. na 6,8 posto u 2010. te 4,4 posto u idućoj godini. 

Da bi to ostvario, Bukurešt je srezao plaće u javnom sektoru za 25 posto i povisio stopu PDV-a s 19 na 24 posto.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: European Commission Staff Statement after a joint mission with the IMF and the World Bank to Romania
  • EUbusiness: Romania gets IMF, EU conditional green light on aid