naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski zastupnici podržali uvođenje Europske oznake baštine

Odbor za kulturu Europskog parlamenta podržao je planove o dodjeli Europske oznake baštine lokacijama i spomenicima koji simboliziraju europsku integraciju, ideale i povijest, premda kritičari inicijative smatraju da EU time želi stvoriti 'umjetni europski identitet', prenose europski mediji.  

Europska komisija nada se da će uvođenje te oznake kao službene inicijative Europske unije projektu dati 'veću vjerodostojnost, vidljivost i prestiž'. Inicijativa bi trebala podići svijest europskih građana o zajedničkom kulturnom nasljeđu. 

Plan su prošloga tjedna podržali svi članovi Odbora za kulturu EP-a. Sada ga moraju raspraviti države članice u Vijeću EU-a, a u prosincu će se naći na dnevnom redu plenarne sjednice Europskog parlamenta. 

Po planu, mjesta koja su 'odigrala značajnu ulogu u europskoj povijesti ili kulturi ili u europskoj integraciji' dobit će status europske baštine kako bi se pomoglo podizanju svijesti među mladima o njihovoj zajedničkoj kulturnoj baštini. 

Dužnosnici Europske komisije potvrdili su za list Daily Telegraph da će oznake dobiti i mjesta sjećanja na ratne žrtve. 

'Mjesta sjećanja imaju svoje mjesto u europskoj povijesti, ne samo kao sjećanje na one koji su izgubili živote već i kao mjesta gdje posjetitelji mogu vidjeti kako i zašto je Europa uspješno izbjegavala velike sukobe više od 65 godina' rekao je jedan dužnosnik za list. 

Odbor je izglasavši plan pojasnio da bi zemlje članice trebale izabrati do dvije lokacije ili spomenika i to svake dvije godine. Potom će Europska komisija uz pomoć neovisnih stručnjaka, Parlamenta, Vijeća i Odbora regija izabrati maksimalno jednu lokaciju po zemlji članici. 

Europska komisija prijedlog je iznijela u ožujku ove godine, a nastavlja se na međuvladin projekt iz 2006. koji je obuhvatio 17 država članica i Švicarsku. Oznaka je prvi put uvedena 2007. 

Po postojećoj shemi, naslov su dobile 64 lokacije u 18 zemalja, među njima primjerice brodogradilište Gdanjsk i kuća Roberta Schumana. Te lokacije sada će morati proći novu procjenu po novim kriterijima.  

Među eurozastupnicima koji su kritizirali ideju je i britanski Paul Nuttal koji je kazao da je 'tipično za Europsku uniju da očajno pokušava stvoriti umjetni europski identitet'.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Voluntary European Heritage Label