naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Broj nezaposlenih u Španjolskoj porastao u listopadu treći mjesec zaredom

Broj nezaposlenih u Španjolskoj, koja bilježi najvišu stopu nezaposlenosti u Europskoj uniji, porastao je u listopadu treći mjesec zaredom, priopćilo je u srijedu 3. studenog španjolsko ministarstvo rada.  

Samo u listopadu broj registriranih nezaposlenih porastao je za 68.213 osoba ili 1,7 posto u odnosu na rujan, te je u prošlom mjesecu ukupno nezaposleno bilo 4.085.976 osoba, navodi se u priopćenju. 

U odnosu na prošlogodišnji listopad broj nezaposlenih povećan je za 7,3 posto odnosno za 277.623 osobe. 

Graditeljstvo je jedini sektor u kojem se broj nezaposlenih u listopadu smanjio u odnosu na rujan, i to za 0,4 posto. 

Španjolsko gospodarstvo izvlači se iz recesije u koju je ušlo u drugoj polovici 2008. nakon kolapsa tržišta nekretnina, uz rast aktivnosti u prvom ovogodišnjem tromjesečju za mršavih 0,1 posto, odnosno za 0,2 posto u razdoblju od travnja do lipnja. 

Ministarstvo rada nije objavio stopu nezaposlenosti a Državni zavod za statistiku, koji koristi drugačiju metodu izračuna, objavio je u petak da je stopa nezaposlenosti u trećem tromjesečju kliznula na 19,79 posto, s 20,09 posto u prethodna tri mjeseca. 

To je njezin prvi pad od drugog tromjesečja 2007. kada je pala na 7,95 posto, najnižu razinu otkako se ta zemlja nakon smrti diktatora Franca 1975. ponovno okrenula demokraciji. 

Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero kazao je da je pad stope nezaposlenosti u trećem tromjesečju dobra vijest ali je upozorio da 'predstoji dug i težak put da se preokrene stanje na području zapošljavanja i smanji nezaposlenost'. 

Prošlog je mjeseca njegova socijalistička vlada povisila prognozu o stopi nezaposlenosti u sljedećoj godini na 19,3 posto, s prethodno prognoziranih 18,9 posto. U 2012. trebala bi kliznuti na 17,5 posto, a u 2013. na 16,2 posto.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Spanish official unemployment rises for third month