naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila direktivu o zbrinjavanju nuklearnog otpada

Europska komisija u srijedu 3. studenog je predložila direktivu o zbrinjavanju nuklearnog otpada i iskorištenog goriva kojom bi se zemlje članice trebale obvezati na izradu nacionalnih programa s preciznim podacima o tome kada, gdje i kako izgraditi i upravljati trajnim skladištima u skladu s najvišim sigurnosnim normama.  

Više od 50 godina nakon što je s radom počeo prvi nuklearni reaktor u Europi, 1956. godine u Calder Hallu u Velikoj Britaniji, još nije izgrađeno trajno skladište za nuklearni otpad i iskorišteno gorivo. 

Iz nuklearnih elektrana u EU-u svake godine izlazi 7.000 tona iskorištenog goriva i većina toga nalazi se u privremenim skladištima. Visokoaktivni otpad koji nastaje procesuiranjem iskorištenog goriva ne može se reciklirati i stoga mora biti zauvijek uskladišten. 

Privremena skladišta su nužna radi hlađenja gorivih elemenata i radi smanjenja razine radioaktivnosti, ali nisu trajno rješenje. Osim toga, budući da se u pravilu grade blizu površine zemlje, postoji opasnost od nesreća koje može izazvati pad zrakoplova, požar ili potres.  

Postoji velika suglasnost među znanstvenicima da zakopavanje skladišta dublje u tlo predstavlja bolje rješenje. 

'Sigurnost se tiče svih građana i svih zemalja EU-a, bez obzira jesu li oni za ili protiv nuklearne energije. Moramo osigurati najviše sigurnosne standarde na svijetu kako bismo zaštitili građane, vodu i tlo od nuklearnog zagađenja. Sigurnost je nedjeljiva, dogodi li se nesreća u jednoj zemlji, ona može imati učinke u drugim zemljama', rekao je povjerenik za energiju Guenther Oettinger. 

Od 27 zemalja članica, 14 ih ima nuklearne elektrane. 

Prema prijedlogu Komisije, zemlje članice bile bi dužne izraditi nacionalne programe zbrinjavanja otpada u roku od četiri godine od donošenja direktive. 

Ti programi bi morali sadržavati planove za izgradnju i upravljanje skladištima, konkretnim i preciznim datumima svake etape u izgradnji. Države članice bile bi dužne sa svojim programima upoznati Europsku komisiju, koja će moći tražiti promjene u tim programima. 

Dvije ili više država članica mogu se dogovoriti i izgraditi skladište na teritoriju jedne od njih, ali je zabranjen izvoz nuklearnog otpada u treće zemlje.  

Prema prijedlogu direktive, zemlje članice morale bi o svemu obavještavati svoju javnost, koja također mora biti uključena u postupak odlučivanja o upravljanju nuklearnim otpadom.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Nuclear waste: Commission proposes safety standards for final disposal