naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila strategiju za zaštitu osobnih podataka

Europska komisija u četvrtak 4. studenog je predstavila strategiju o zaštiti osobnih podataka te najavila zakonske prijedloge kojima bi se pravila o zaštiti podataka prilagodila suvremenim izazovima digitalnog doba. 

'Zaštita osobnih podataka predstavlja temeljno pravo. Kako bi se ta zaštita osigurala trebaju nam jasna i koherentna pravila. Također moramo prilagoditi naše zakonodavstvo tako da bude primjereno izazovima koje donose nove tehnologije i globalizacija', izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, najavljujući da će Komisija sljedeće godine objaviti zakonodavne prijedloge koji će ići u smjeru jačanja prava pojedinaca uz istodobno uklanjanje birokratskih prepreka za slobodno kretanje podataka unutar jedinstvenog tržišta EU-a. 

Strategija treba donijeti odgovore na nekoliko ključnih pitanja poput onoga što se događa s podacima pojedinaca kada se ukrcaju u zrakoplov, kada otvore račun u banci ili stave fotografije na internet, te kako se mogu definitivno izbrisati informacije koje definiraju nečiji profil na internetskim društvenim mrežama. 

'Kontrola vaših informacija, pristup vašim podacima, mogućnost promjene ili brisanja tih podataka spadaju u temeljna prava koja moraju biti zajamčena u današnjem digitalnom dobu', navodi Komisija. 

Komisija namjerava dopuniti i prilagoditi direktivu o zaštiti podataka iz 1995. godine, dakle prije procvata interneta.  

U svojoj strategiji Komisija ističe nužnost jačanja individualnih prava tako da se prikupljanje i korištenje osobnih podataka ograniči na minimimum. Pojedinci bi također trebali biti obaviješteni o tome tko, kako, zašto i koliko dugo koristi prikupljene podatke. 

'Ljudima treba dati mogućnost da daju svoj pristanak, donesen na temelju transparentnih informacija, o procesuiranju njihovih osobnih podataka kada, primjerice, surfaju na internetu i moraju imati 'pravo na zaborav', kada ti podaci nisu više potrebni i kada ih žele izbrisati', navodi Komisija.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Commission sets out strategy to strengthen EU data protection rules