naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi tretmani protiv visokog tlaka zahvaljujući europskom istraživanju

Nova varijanta gena koju su identificirali europski znanstvenici otvara vrata novim tretmanima protiv visokog tlaka, objavila je u četvrtak 4. studenog Europska komisija.  

'Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom izvrsnom poslu', rekla je europska povjerenica za istraživanje Maire Geoghegan-Quinn, naglašavajući da je rad dobio financijsku potporu Europske unije od 10 milijardi eura. U njemu je sudjelovala 31 znanstvena ekipa iz 11 zemalja EU-a. 

Novootkrivena genska varijanta igra važnu ulogu u zaštiti protiv visokog tlaka budući da regulira proizvodnju uromodulina, proteina u mokraći. Pojedinci koji imaju tu gensku varijantu imaju manje uromodulina u mokraći. 

Osobe s tom genskom varijantom imaju 15 posto manje moždanih udara, infarkta miokarda i koronarne smrti. 

Funkcionalna uloga uromodulina, jednog od najvažnijih proteina u mokraći, dosad je bila uglavnom nepoznata. 

Rezultati studije predstavljeni su i razmotreni 4. i 5. studenoga na konferenciji o krvožilnim bolestima u organizaciji Europske komisije u Bruxellesu. 

Hipertenzija je vodeći uzrok smrti širom svijeta budući da je ona najveći rizični faktor za kardiovaskularne bolesti poput moždanog udara i infarkta te za zatajenje bubrega. 

Više od četvrtine odraslih Europljana ima visoki tlak, a taj postotak raste s dobi. Postotak visokotlakaša vjerojatno će u globalnoj populaciji do 2025. narasti na gotovo trideset posto, što znači 1,5 milijarda ljudi s visokim tlakom širom svijeta.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: High-blood pressure sufferers could benefit from EU-funded scientists' discovery of a new gene variant