naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska pomoć za poljske i španjolske radnike

Europska komisija odobrila je zahtjev Poljske za pomoć iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF) za 189 otpuštenih radnika u sektoru brodogradnje u vrijednosti 114.250 eura, te za 515 radnika u španjolskom automobilskom sektoru u vrijednosti 382.200 eura, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Pomoć za Poljsku namijenjena je bivšim radnicima tvrtke H.Cegielski-Poznan, jedinog poljskog proizvođača brodskih motora, te četiri njezina opskrbljivača iz istog sektora. 

'Nije vjerojatno da će na kraju krize H.Cegielski-Poznan i druge kompanije na koje se odnosi ovaj zahtjev moći nastaviti normalnu proizvodnju jer se brodogradnja seli u područja u kojima je proizvodnja jeftinija, uglavnom u Aziji, čiji tržišni udjel zadnjih godina spektakularno raste', rekao je europski povjerenik za zapošljavanje Laszlo Andor. 

'Otpušteni radnici mogli bi imati poteškoće u traženju novih prilika, a mnogi će morati prijeći u druge sektore. Uvjeren sam da će potpora i obuka kroz EGF učiniti prijelaz na novo radno mjesto lakšim', dodao je. 

Što se tiče španjolskih radnika, njih 515 proglašeno je viškom u tvornici Lear Automotive u okrugu Baix Ebre u Kataloniji koji je proizvodio električnu opremu za automobile. 

Mogućnosti zapošljavanja koje je stvorio Lear bile su ključne za to područje koje zaostaje za gospodarstvom Katalonije, te je zatvaranje Leara povećalo stopu nezaposlenosti za 4 posto u toj regiji. 

'Uvjeren sam da će planirane mjere .. olakšati i ubrzati razdoblje traženja posla za te radnike', kazao je Andor. 

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: €114,250 form EU Globalisation Fund to help 189 former workers in Polish shipbuilding sector
  • Europska komisija: €382,200 job search funding from EU Globalisation Fund for former workers from Spanish car sector