naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Portugal neće tražiti pomoć od EU-a i MMF-a

Portugalska vlada poručila je da joj nije potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ni Europske unije, usprkos većim troškovima zaduživanja na međunarodnim tržištima kapitala.  

Portugal isključuje mogućnost traženja pomoći izvana za financiranje gospodarstva, naglasio je u četvrtak 4. studenog glasnogovornik vlade u Lisabonu Pedro Silva Pereira. 

'Želimo poručiti da Portugal čini ono što mora učiniti. Poduzima mjere konsolidacije proračuna koje su sama međunarodna tržišta ocijenila apsolutno nužnima', kazao je Pereira. 'Te su mjere priznate kao vjerodostojne i primjerene', dodao je. 

Vlada je istupila u javnosti nakon što su njezini troškovi zaduživanja na financijskim tržištima poskočili na rekordno visoke razine usprkos parlamentarnom usvajanju proračuna čiji je cilj kresanje visokog manjka. 

Proračun cilja na uštede u visini pet milijardi eura i kresanje proračunskog manjka s očekivanih 7,3 posto u ovoj godini na 4,6 posto u 2011. Do 2013. trebao bi biti sveden ispod dopuštenog plafona Europske unije od tri posto. 

Stopa PDV-a bit će podignuta s 21 na 23 posto, plaće u javnom sektoru srezane za pet posto, mirovine zamrznute a javna ulaganja srezana. 

Tržišta ignoriraju proračunske mjere, dijelom iz spekulativnih interesa, 'što je iracionalno', upozorio je glasnogovornik portugalske vlade.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Portugal rejects bailout rumours