naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ukinute vize za BiH i Albaniju, ostavljena mogućnost suspenzije u slučaju zloporabe

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije odlučili su u ponedjeljak u Bruxellesu ukinuti vize za ulazak u schengenski prostor građanima Bosne i Hercegovine i Albanije, a ta odluka može biti suspendirana u slučaju zloporabe bezviznog režima, odnosno ako se pojavi veliki broj neopravdanih zahtjeva za azilom.  

Dan nakon objave odluke u službenom glasilu EU-a, sredinom prosinca, građani BiH i Albanije koji imaju biometrijske putovnice moći će bez viza putovati i boraviti do tri mjeseca u zemljama schengenskog prostora, koji obuhvaća sve članice EU-a osim Velike Britanije i Irske te Norvešku, Island i Švicarsku. 

'Danas je povijesni dan za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Građani tih zemalja uskoro će moći putovati s biometrijskim putovnicama bez viza', istaknula je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, koja je ujedno upozorila da bezvizni režim uključuje i 'odgovornost vlade i građana tih zemalja koji će uživati te slobode'. 

Povjerenica Europske komisije navodi da je nakon ukidanja viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju prije godinu dana došlo do porasta neopravdanih zahtjeva za azilom iz tih zemalja. Stoga će se pozorno pratiti provedba reformi u svim zemljama iz programa vizne liberalizacije kako bi se spriječila zloporaba bezviznog režima. 

'Od velike je važnosti da Albanija i Bosna i Hercegovina nastave s informativnom kampanjom s ciljem da se građanima korektno objasni značenje kratkotrajnih viza', navodi Malmstroem.  

Odluku je pozdravio i povjerenik za proširenje Štefan Fuele. 

'Bezvizni režim najbolji je dokaz da reforme kod kuće donose opipljive koristi građanima i donose napredak u odnosima s EU-om', rekao je Fuele. 

Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon, koja je bila parlamentarna izvjestiteljica za viznu liberalizaciju, također je današnji dan ocijenila 'velikim danom' za građane BiH i Albanije.  

'Čestitam građanima BiH i Albanije na tom važnom koraku prema Europskoj uniji, koji je posebno značajan za mlade generacije. Ukidanje viza dat će ljudima nove mogućnosti, ojačati kontakte, ekonomsku, političku i kulturnu suradnju', izjavila je Fajon. 

I ona također upozorava da ukidanje viza nije 'ulaznica za azilantski status, boravišnu ili radnu dozvolu. Europska komisija će nastaviti nadzor nad provedbom mjera i standarda u obje zemlje'.

Odluka je donesena jednoglasno, iako su neke zemlje, u prvom redu Nizozemska, Njemačka i Francuska, bile prilično suzdržane, ali su dale svoj glas, a zauzvrat su dobile određena jamstva. 

Da bi se izbjegli razlozi za zabrinutost tih zemalja članica, uveden je nadzorni mehanizam Europske komisije te mogućnost da se ponovno uvedu vize dođe li do naglog povećanja broja zahtjeva za azilom iz tih zemalja. 

'U slučaju da se jedna ili više zemalja članica nađe u izvanrednoj situaciji zbog iznenadnog velikog priljeva građana iz jedne ili više trećih zemalja, uključujući i zapadni Balkan, Komisija može predložiti Vijeću da uvede privremene mjere u skladu s člankom 78 Ugovora EU-a', kaže se u posebnoj izjavi Komisije. Članak 78 predviđa mogućnost suspenzije bezviznog režima.  

Nakon ove odluke, još jedino građani Kosova ne mogu putovati bez viza u zemlje schengenskog prostora.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Visa free regime for Albania and Bosnia and Herzegovina: the European Commission welcomes the Council’s decision.