naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Novi veleposlanik Europske komisije u RH kod ministrice Grabar-Kitarović

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak u Zagrebu u nastupni posjet novoimenovanog šefa Izaslanstva Europske komisije u RH veleposlanika Vincenta Degerta, priopćio je MVPEI.

Prilikom predaje kopija vjerodajnica veleposlanik Degert je izrazio nadu u nastavak dosadašnje vrlo dobre suradnje s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija te izrazio zadovoljstvo što se u ovako zanimljivom razdoblju nalazi u Hrvatskoj kao veleposlanik Europske komisije, navodi se u priopćenju.

Ministrica Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će podrška članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji početi jačati s početkom pregovora za punopravno članstvo. Također, naglasila je značaj koji Hrvatska pridaje suradnji s Europskom komisijom u vezi s dovršetkom procesa reformi i ispunjavanja političkih kriterija.
Na kraju razgovora veleposlanik Degert je izrazio nadu u skori početak pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, navodi se u priopćenju.

Četredesetpetogišnji veleposlanik Degert je, kao i njegov prethodnik Wunenburger, Francuz. Rođen je u Strasbourgu, oženjen i ima četvoro djece. Na sveučilištu u Strasbourgu završio je studij političkih znanosti, studij za europske poslove te pravni fakultet. Na istom sveučilištu završio je i poslijediplomski studij političkih znanosti. Od 1987. godine, zaposlenik je Europske komisije, u kojoj je obnašao nekoliko dužnosti. Veleposlanik Degert tečno govori francuski, engleski i njemački.