naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Čelnik eurozone oštro kritizirao američku monetarnu politiku

Dolar je podcijenjen a najavljene američke mjere kvantitativnog popuštanja radi poticanja gospodarskog oporavka predstavljaju opasnost za globalni oporavak, upozorio je u ponedjeljak 8. studenog u Europskom parlamentu čelnik skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker.  

'Dolar se u odnosu na euro ne nalazi na razini na kojoj bi trebao biti', kazao je Juncker u neuobičajeno oštrom osvrtu na američku monetarnu politiku pred odborom Europskog parlamenta. 

Čelnik eurozone nazvao je sebičnom odluku američke središnje banke Fed o ulijevanju dodatne likvidnosti na tržišta radi poticanja krhkog gospodarskog oporavka, optuživši vladu u Washingtonu da se služi dvostrukim mjerilima. Time se pridružio Brazilu, Kini, Njemačkoj i Južnoafričkoj Republici. 

'Valutni tečajevi moraju u prvome redu odražavati gospodarske temelje, a ne služiti kao temelj za politiku koja se više oslanja na sebične reflekse nego na uvjerenje da međunarodna mora početi rješavati svjetske probleme', kazao je Juncker, ujedno premijer Luksemburga. 

'Fed-ov prošli tjedan najavljen plan ulijevanja dodatnih 600 milijardi dolara u gospodarstvo ne odgovara našim očekivanjima', dodao je. 

'Prijeti opasnost novih Fedovih otklona od međunarodne politike'. 

Kroz proces poznat kao kvantitativno popuštanje Fed planira u idućih osam mjeseci otkupiti 600 milijardi dolara državnih obveznica kako bi podvrgnuo pritisku kamatne stope na kredite i potaknuo gospodarski rast. 

Europa pak strahuje da će ulijevanje tolike količine likvidnosti u američko gospodarstvo umanjiti vrijednost dolara prema euru. 

'To je kao da se zadužujete da biste podmirili dug', upozorava Juncker. 'Dok s jedne strane oštro kritizira kinesku monetarnu politiku, SAD s druge strane provodi istu takvu politiku, ali zaobilaznim putem.' 

Hina