naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavlja energetsku strategiju do 2020.

Europska komisija trebala bi u srijedu 10. studenog predstaviti energetsku strategiju za buduće desetljeće, te pozvati na velika ulaganja kako bi se na održiv način osiguralo ispunjavanje energetskih potreba, najavljuju europski mediji.  

Čelnici država i vlada Europske unije poduprli su 2007. prvi energetski akcijski plan EU-a i pozvali Europsku komisiju da pripremi novi akcijski plan za razdoblje nakon 2010. 

Nova strategija postavit će prioritete za razdoblje do 2020. koji trebaju ispuniti europske energetske i klimatske ciljeve što će zahtijevati ulaganja od jednog bilijuna eura u, između ostaloga, infrastrukturu i nove tehnologije. 

Kao prvi prioritet u strategiji navodi se energetska učinkovitost i ona mora biti uključena u sve relevantne politike. Pojedinosti će biti iznesene u novom planu energetske učinkovitosti koji će biti predstavljen u proljeće 2011. 

Energetska ušteda u prometu bit će ojačana uvođenjem standarda za sva vozila i čvrstim sustavom označavanja vozila. Javni sektor igrat će također važnu ulogu budući da kriteriji energetske učinovitosti trebaju postati 'uvjet u svim domenama, posebno za dobivanje javnih sredstava', kaže se u strategiji. 

Drugi prioritet za sljedeće desetljeće bit će izgradnja integriranog paneuropskog energetskog tržišta, i za struju i za plin, budući da je tržište danas fragmentirano. 

Nova infrastruktura bit će ključ za integriranje obnovljive energije u mrežu i stoga će se tim pitanjem Komisija baviti u posebnom paketu o infrastrukturi koji će biti objavljen u prosincu. 

Međutim, zasad nisu jasni izvori financiranja za ispunjavanje energetskih ciljeva. 

Primjerice, Komisija kaže da je za izgradnju novih interkonektora i razvoj pametnih mreža potrebno razmotriti nove instrumente financiranja. 

EK se osvrće i na mogućnost izvlačenja sredstava iz europskog proračuna, te poziva na dodatne resurse iz novog dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje od 2014.-2020. 

Treba pronaći novac za financiranje razvoja inovativnih tehnologija, za planirane projekte 'farmi' vjetra te za solarnu energiju, kaže strategija.  

Strategija se također fokusira na utvrđivanje zajedničke europske vanjske energetske politike. Nacrt najavljuje da će Komisija predstaviti dokument o vanjskoj dimenziji energetske politike sljedeće godine. 

Ideja je diverzificirati izvore opskrbe kako bi se izbjegle krize poput one proistekle iz rusko-ukrajinskog spora.(Hina)

 

Više o tome:

EurActv: Commission to unveil €1trln energy strategy for 2020