naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata

Europska komisija u utorak 9. studenog je objavila izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata koje su na različitim stupnjevima u procesu pridruživanja Europskoj uniji.  

Izvješća o napretku obuhvaćaju kandidatske zemlje Hrvatsku, Tursku, Makedoniju i Island te potencijalne kandidate BiH, Srbiju, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju. Za posljednje dvije umjesto izvješća o napretku ove je godine Komisija objavila mišljenje o zahtjevu za članstvo.  

Za Crnu Goru Komisija je preporučila da joj se dodijeli kandidatski status, ali ne i početak pregovora, dok Albanija nije dobili ni preporuku za kandidatski status. 

Što se Turske tiče, Komisija ocjenjuje da je u toj zemlji nastavljen reformski politički proces, ali da su potrebni bolji rezultati u pogledu temeljnih prava, demokratskog otvaranja te sudjelovanja svih čimbenika u reformskom procesu.  

Ankara također mora osigurati i slobodu izražavanja. Turski pregovori odvijaju se sporo, između ostaloga i zbog neriješenog ciparskog pitanja i Komisija poziva Ankaru da pridonese sveobuhvatnom rješenju između grčke i turske zajednice na podijeljenom otoku. 

Makedonija nastavlja ispunjavati političke kriterije, ostvarila je napredak u nekim područjima, premda nejednak, ocjenjuje Komisija. Komisija ponavlja svoju prošlogodišnju preporuku da se otvore pregovori s tom zemljom, koja kandidatski status ima od prosinca 2005.  

Međutim, zbog spora s Grčkom oko imena zemlje nema potrebne suglasnosti među zemljama članicama. 

S Islandom su u srpnju ove godine otvoreni pristupni pregovori i uskoro bi trebao započeti proces screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. 

Za Srbiju se navodi da je nastavila provoditi svoju reformsku agendu i da je učinila važne korake prema pomirenju u regiji. Od Beograda se traže dodatni napori u reformi pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.  

Komisija navodi da suradnja s Haškim sudom ostaje bitna i da su dva haška optuženika još u bijegu. Od Srbije se traži konstruktivniji pristup prema sudjelovanju Kosova u regionalnoj trgovini i suradnji. 

Bosna i Hercegovina je gotovo u svemu ostvarila 'vrlo ograničeni napredak' i Komisija zaključuje da ta država mora biti u stanju prihvaćati, provoditi i osigurati vladavinu zakona.  

Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje još pet zemalja članica, mora osigurati vladavinu prava, provesti reforme javne uprave i pravosuđa, pokrenuti borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca. 

'Općenito, izvješća o napretku za 2010. pokazuju da se proces proširenja EU-a odvija brzinom koja je uvelike određena sposobnošću zemalja aspirantica da preuzmu obveze iz članstva', ističe Komisija.(Hina)

 

Više o tome:

 • Europska komisija: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
 • Europska komisija: European Commission adopts 2010 Enlargement Package
 • Europska komisija: Key findings of the 2010 progress report on Turkey
 • Europska komisija: Key findings of the progress report on Iceland
 • Europska komisija: Key findings of the 2010 progress report on Serbia
 • Europska komisija: Key findings of the progress report on Croatia
 • Europska komisija: Key findings of the 2010 progress report on Bosnia and Herzegovina
 • Europska komisija: Key findings of the progress reports on the former Yugoslav Republic of Macedonia
 • Europska komisija: Key findings of the 2010 progress report on Kosovo
 • Europska komisija: Key findings of the Opinion on Albania
 • Europska komisija: Key findings of the Opinion on Montenegro
 • Europska komisija: Štefan Füle European Commissioner for Enlargement and Neighbourhood Policy European Commission – Press Conference Brussels, 9 November 2010
 • Europska komisija: Štefan Füle European Commissioner for Enlargement and Neighbourhood Policy Presentation of Enlargement Package European Parliament – Foreign Affairs Committee (AFET) Brussels, 9 November 2010