naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Izvješće o napretku Hrvatske: reakcije

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocijenila je godišnje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, usvojeno u utorak 9. studenog, 'najboljim izvješćem ikada', ali je rekla da je ono i novi poticaj da se sljedećih mjeseci radi gotovo bez predaha kako bi se po planu završili pregovori i potpisao pristupni ugovor s EU-om.  

'Ovo je najbolje izvješće ikada o napretku RH. Hrvatska pokazuje napredak apsolutno u svim područjima. To je ono što je važno i što pokazuje da je Europska komisija prepoznala naše napore i veliki posao koji smo do sada obavili', izjavila je Kosor u utorak navečer novinarima nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom u Banskim dvorima. 

Po njezinim riječima, ovo izvješće potvrđuje da je Hrvatska ušla u zadnju fazu pregovora i to je posljednje izvješće o napretku RH prije završetka pregovora i potpisivanja pristupnog ugovora.  

'Posebno me veseli što je primijećeno da smo učinili puno posla, zaista podnijeli veliki teret, prije svega zbog nas i naše budućnosti, a ne samo zbog završetka pregovora', istaknula je Kosor.  

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje (8) i Pravosuđe i temeljna prava (23), ona su 'osobito osjetljiva', ali je prepoznato ono što je Hrvatska poduzela u borbi protiv korupcije kao i u rješavanju pitanja brodogradilišta. 

'Sve u svemu, ja sam zadovoljna, ali .... ovo izvješće je i novi poticaj da još žešće prionemo poslu. Mi smo u zadnjim metrima maratona, ali sada je iznimno važno da ne gubimo dah i da dođemo s još dovoljno snage do cilja. Ja sam sigurna da mi to možemo', kazala je Kosor. 

Podsjetila je da je prije nekoliko dana Hrvatska zatvorila 3 poglavlja i najavila je da će sljedećeg mjeseca zatvoriti još tri, a možda i četiri. 'Prema tome, za početak sljedeće godine ostaju ova dva osobito osjetljiva, ali sam sigurna da ćemo i njih zatvoriti', istaknula je. 

Hrvatska je zatvorila 25 poglavlja pristupnih pregovora, a prestalo joj je još zatvoriti devet poglavlja, odnosno deset ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojemu se ne pregovara. 

Što se tiče dijela izvješća o gospodarskim kriterijima za članstvo, sigurno je važno, nastavila je Kosor, da je Hrvatska prepoznata kao zemlja funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva i da neće biti problema kada postane članica EU-a. Hrvatska zato paralelno radi i program gospodarskog oporavka kako bi, kao gospodarski osnažena država, postala 28. članica.  

'Sve u svemu poticaj da sljedećih nekoliko mjeseci radimo snažno, gotovo bih rekla bez predaha, kako bismo zaista na vrijeme prema planu u vremenu mađarskog predsjedanja završili pregovore i potpisali pristupni ugovor', kazala je Kosor. 

Europska komisija u utorak je usvojila izvješća o napretku za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, između ostaloga za Hrvatsku, mišljenja o zahtjevu za članstvo Crne Gore i Albanije, te strategiju proširenja za sljedeću godinu.

Uoči objave Izvješća Europske komisije, predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako je nepovoljno za Hrvatsku da još uvijek nema datum pristupanja. To pokazuje kako moramo pokazati još više odlučnosti u borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i javne uprave, ali naravno i u gospodarskim reformama zbog poticaja, rekao je. 

'Moramo sada zadnju dionicu odraditi maksimalno koncentrirano, jer bi bila zaista svojevrsna tragedija kada bismo nakon ovako dugog puta u koji su ugrađene mnoge dobre stvari propustili rokove i kada ne bismo ušli u EU tempom koji je optimalan za Hrvatsku, tako da najkasnije 1. siječnja 2013. budemo članica EU. O tome ovise određena financijska sredstva koja nisu zanemariva i premašivanje tog roka značilo bi gubitak, ako sam dobro informiran, od milijardu i 200 milijuna eura', rekao je Josipović. 

Iz Josipovićeva ureda je priopćeno da je predsjednik nakon objave Izvješća o napretku primio Vandorena koji mu je predstavio taj dokument, koji je hrvatski predsjednik ocijenio pozitivnim, smatrajući da on nedvosmisleno prepoznaje veliki napor uložen na prihvaćanju i provedbi pravne stečevine EU-a u hrvatskom društvu. 

Izvješće o napretku Europske komisije ostavlja otvorena vrata da Hrvatska zaključi pregovore u prvoj polovici sljedeće godine, izjavio je zastupnik Europske pučke stranke (EPP) Gunnar Hoekmark, koji je i supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska. 

'Iako je Komisija napustila politiku da određuje datume za kandidate i potencijalne kandidate, čini se da ovogodišnje izvješće o Hrvatskoj naznačuje da hrvatski cilj zaključenja pregovora u prvoj polovici 2011. nije neutemeljen. Kao netko tko pozorno prati hrvatski pristupni proces, osobno bih želio da se pristupni sporazum s Hrvatskom potpiše tijekom mađarskog predsjedništva', rekao je Hoekmark.  

On ističe da su hrvatski pregovori zahtjevniji od onih koje su vodile zemlje iz prethodnog kruga proširenja. 

'Bilo bi pogrešno uspoređivati hrvatski pristupni proces s prethodnim proširenjima. Narav pregovora se promijenila uvođenjem mjerila kojima se jasno definiraju ključni kriteriji i tako postavljaju stroži zahtjevi u pregovorima', kaže Hoekmark. 

Na objavu Komisijina dokumenta oglasila se i austrijska zastupnica Zelenih Ulrike Lunacek, koja je izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo. 

'Primjer Hrvatske jasno pokazuje da se isplate napori pojedinih zemalja, kao i kolektivni napori EU-a. Zemlje koje pristupaju EU-u moraju ubrzati napore u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala', rekla je Lunacek. 

Hina