naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Više od polovice europskih poduzeća uvodi inovacije u poslovanju; Hrvatska ispod europskog prosjeka

Nešto više od polovine europskih poduzeća u industrijskom i uslužnom sektoru uvelo je inovacije u poslovanju u trogodišnjem razdoblju od 2006. do 2008., pri čemu je Hrvatska na tom području blago zaostala za europskim prosjekom, pokazali su u srijedu 10. studenog objavljeni podaci europskog statističkog ureda.  

U najnovijem godišnjem izvješću o inovacijama Eurostat je izvijestio da je 52 posto poduzeća u Europskoj uniji u promatranom razdoblju uvelo inovacije u proizvodima, proizvodnom procesu, odnosno organizaciji poslovanja ili marketingu. 

Među državama članicama EU-a najveći udio poduzeća s inovacijskom aktivnošću zabilježen je u promatranom razdoblju u Njemačkoj, gdje je inovacije uvelo čak 80 posto poduzeća.  

Slijedi Luksemburgu sa 65 posto, Belgija i Portugal s po 58 posto, te Irska s 57 posto poduzeća aktivnih na području inovacija. 

U Hrvatskoj je u tom razdoblju inovacijske aktivnosti prijavilo 44,23 posto tvrtki, pokazalo je istraživanje 'Community Innovation Survey 2008', koje je osim 27 članica EU-a obuhvatilo Hrvatsku i Norvešku. Time je Hrvatska postigla sličan rezultat kao i Nizozemska, s odgovarajućim udjelom od 44,9 posto. 

Najniže stope zabilježile su Latvija, s 24 posto poduzeća aktivnih na području inovacija, Poljska s 28 posto, Mađarska s 29 posto, Litva s 30 posto i Bugarska s 31 posto. 

Među poduzećima koja su uvela inovacije njih 34 posto surađivalo je s drugim poduzećima, sveučilištima ili javnim istraživačkim institutima u promatranom razdoblju dok je preostalih 66 posto u tu svrhu koristilo samo interne resurse.  

Najveći udio suradnje na inovacijama zabilježen je u Danskoj, gdje je s vanjskim institucijama surađivalo 57 posto poduzeća koja su u promatranom razdoblju uvela inovacije. Slijedi Cipar s 51 posto, Belgija i Estonija s po 49 posto poduzeća aktivnih na području inovacija. 

Najmanje su na inovacijama surađivala rumunjska poduzeća, njih samo 14 posto, te ona talijanska (16 posto), bugarska i latvijska (po 17 posto). U Hrvatskoj je postotak poduzeća koja su surađivala s vanjskim institucijama radi inovacija iznosio 38,1 posto. 

Europska su poduzeća najviše surađivala s partnerima iz drugih europskih članica, te iz EFTA-e i zemalja kandidata, uz odgovarajući udjel od 11 posto. Sa partnerima u Sjedinjenim Državama surađivalo je 4,3 posto europskih poduzeća, a s partnerima u Indiji ili Kini njih dva posto.  

Hrvatska su poduzeća također najviše surađivala s europskim zemljama, njih 13,5 posto, dok ih je s partnerima u SAD-u surađivalo samo 2,3 posto, a s onima u Indiji ili Kini samo 1,1 posto.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Sixth Community Innovation Survey More than half of EU27 enterprises are innovative One in nine innovative enterprises cooperate with European partners