naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska želi odgoditi ulazak Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor

Francuska želi barem do ljeta 201l. odgoditi odluku o ulasku Rumunjske i Bugarske u schengenski prostor te od njih traži bolje rezultate u borbi protiv korupcije i bolji nadzor granice s Moldavijom, prenose u četvrtak 11. studenog europski mediji.  

'Moramo biti jako oprezni' kada je riječ o proširenju prostora bez unutarnjih granica na Bugarsku i Rumunjsku, 'koje se nadaju ulasku u ožujku', rekao je francuski ministar za europske poslove Pierre Lellouche u srijedu u francuskom parlamentu. 

Lellouche je upozorio protiv 'automatskog proširenja' schengenske zone, istaknuvši da tehničke procjene, koje su do sada sve bile pozitivne, nisu dovoljne. 

Napomenuvši da u tome ima potporu i Nizozemske, ministar je rekao da Francuska traži 'odgodu odluke barem do ljeta 2011.', kada bi Europska komisija trebala objaviti godišnje izvješće o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u tim dvjema zemljama. 

Lelloucheova izjava nanijet će udarac naporima bugarskih i rumunjskih dužnosnika da razdvoje pitanje ulaska u schengensku zonu slobodnog kretanja od europskog monitoringa njihova napretka u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. 

Lellouche je upozorio da su zadnja izvješća EK-a 'zabrinjavajuća' jer ukazuju na preslab napredak na tim područjima. 

Izrazio je također zabrinutost zbog situacije na rumunjsko-moldavskoj granici jer se 'rumunjske putovnice dijele izvan rumunjskih granica' te zbog separatističkog sukoba u istočnoj moldavskoj regiji Transdnjestrovlju, 'crnoj rupi' u pogledu organiziranog kriminala i krijumčarenja oružja, droge i ljudi. 

Francusku zabrinjavaju i razmjeri korupcije u susjednoj Ukrajini. 

Ti zahtjevi su novi jer je Pariz do sada tražio od Rumunjske i Bugarske da prije ulaska u Schengen 'primjereno integriraju' Rome. 

Europski dužnosnici upoznati s procesom proširenja Schengena kazali su da će, budu li preostali tehnički testovi u studenome i prosincu pozitivni, biti 'jako teško' i čak 'nepravedno' ne dopustiti ulazak tih dviju zemalja. 

Moguća je ipak odgoda od par mjeseci kako bi se poručilo da proces nije 'automatski' i izvršio dodatni pritisak na Bukurešt i Sofiju da pojačaju borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. 

Odluku moraju jednoglasno donijeti države članice u Vijeću EU-a iako sve nisu članice schengenskog prostora.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: France wants to delay Schengen accession for Bulgaria and Romania