naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU po potrebi spreman poduprijeti Irsku, poručio Barroso pred summit G20

U pokušaju da umiri financijska tržišta Europska unija u četvrtak je istaknula da je spremna po potrebi priskočiti u pomoć Irskoj, u kontekstu pojačanih zabrinutosti zbog financijskih problema te članice eurozone pred početak summita G20 u Seulu.  

'Budno pratimo situaciju u Irskoj', kazao je predsjednik Europske komisija Jose Manuel Barroso u nastupu pred novinarima uoči početka summita 20 najvećih svjetskih gospodarstava u četvrtak 11. studenog. 

'Raspolažemo svim potrebnim instrumentima za djelovanje, ako se ukaže potreba', poručio je. 

Na irske probleme Barroso se osvrnuo zbog pojačanih zabrinutosti da će vlada u Dublinu zbog rekordnih razina duga biti primorana zatražiti pomoć EU-a. 

Prinosi na desetogodišnje irske obveznice u srijedu su poskočili za više od pola postotnog boda, na 8,28 posto, zbog zabrinutosti da će Irska biti prisiljena tražiti financijsku pomoć od EU-a kako bi ojačala državne financije i izbjegla opasnost od stečaja. Riječ je o najvećem skoku prinosa na irske obveznice u jednom danu od uvođenja eura 1999. 

Barroso je nadalje ustvrdio da je u ovom trenutku najveći prioritet EU-a 'poduprijeti vrlo značajne napore' koje poduzimaju irske vlasti kako bi riješile probleme, napomenuvši da se europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn upravo vratio iz posjeta Dublinu. 

'Ukaže li se potreba, EU je spreman poduprijeti Irsku', poručio je Barroso. 

Očekuje se da će irski problemi biti samo još jedna u nizu bojazni čelnika država i vlada 20 najvećih i gospodarstava u nastajanju, na čijem će dvodnevnom sastanku koji završava u petak dominirati rasprave o krhkom oporavku globalnog gospodarstva nakon financijske krize iz 2008. 

Irska i Grčka su zajedno sa Španjolskom i Portugalom teško pogođene krizom koja je uzdrmala svjetsko gospodarstvo nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers. 

 

Više o tome:

EUobserver: Barroso: EU ready to help Ireland