naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP i zemlje-članice nastavljaju borbu za proračun za 2011.

Zemlje-članice Europske unije i Europski parlament nastavili su u četvrtak 11. studenog raspravu o prijedlogu povećanja proračuna za 2011. kojeg neke članice smatraju neprihvatljivim zbog lošeg stanja u njihovim državnim proračunima.  

Europski parlament i Europska komisija predložili su povećanje proračuna EU-a za iduću godinu za šest posto u odnosu na ovogodišnjih 123 milijarde eura, što neke zemlje članice smatraju neprihvatljivim u okolnostima značajnog kresanja njihove proračunske potrošnje. 

'Moramo smanjivati potrošnju, a ne je povećavati. Europa već ionako previše troši', kazao je švedski državni tajnik zadužen za proračun Hans Lindblad po dolasku na sastanak takozvanog odbora za pomirenje u Bruxellesu. 

Odbor čini 27 predstavnika EP-a i vijeća za proračun EU-a, te predstavnici Europske komisije, uključujući povjerenika za proračun Janusza Lewandowskog. Imaju rok od 21 dana da postignu dogovor o zajedničkom prijedlogu proračuna. Ako se dogovore, EP i Vijeće moraju u roku od 14 dana službeno usvojiti sporazum. 

Na listopadskom summitu EU-a Britanija je predvodila skupinu 13 zemalja koje se zalažu da se kao gornja granica proračunske potrošnje odredi 2,91 posto BDP-a. Britanija je bila tražila potpuno zamrzavanje potrošnje, ali je pristala ublažiti zahtjeve kako bi na svoju stranu pridobila Francusku i Njemačku. 

'Na summitu je izraženo čvrsto stajalište spram granice od 2,91 posto. Vidjet ćemo možemo li postići globalni sporazum s parlamentom zahvaljujući drugim elementima', kazao je belgijski ministar za proračun Melchior Wathelet, koji predsjeda sastankom u Bruxellesu u ime belgijskog predsjedateljstva EU-a. 

Prema novim EU propisima sadržanim u Lisabonskom ugovoru, parlament i zemlje članice moraju postići sporazum o proračunu prije 15. studenoga kako bi mogao stupiti na snagu početkom godine. U slučaju neuspjeha, proračunska potrošnja u 2011. bit će ograničena na ovogodišnju razinu. 

'U interesu je Parlamenta i Vijeća zemalja članica da do 15. studenoga bude postignut sporazum', kazao je Wathelet. 

Neki su zastupnici EP-a u četvrtak signalizirali da su spremni popustiti po pitanju povećanja proračuna za 2011. ali samo pod uvjetom da dobiju veće pravo glasa pri odlučivanju o novom dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020., čija bi vrijednost trebala premašiti 1.000 milijardi eura. 

'Europski proračun financira se iz proračuna članica koji su opustošeni. Stoga nikakvo značajnije povećanje europskog proračuna trenutno nije moguće', ustvrdio je predsjednik odbora EP-a za proračun Alain Lamassoure. 'Tražimo da se postigne politički dogovor o metodi i vremenskom okviru zajedničkih napora vezanih uz buduće odluke o financiranju', dodao je.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU budget talks collapse