naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Oštro usporavanje rasta gospodarstava eurozone i EU-a u trećem tromjesečju

Rast gospodarstava 16-člane eurozone i 27-članog EU-a u trećem je tromjesečju oštro usporio prema tromjesečju ranije, ojačavši svega 0,4 posto nakon rasta od jedan posto u drugom tromjesečju, pokazale su u petak 12. studenog prve procjene europskog ureda Eurostata.  

Unatoč oštrom usporavanju na tromjesečnoj razini, tempo rasta na godišnjoj razini ostao je gotovo nepromijenjen, pokazuju prve procjene statističkog ureda. Tako je u trećem tromjesečju rast u eurozoni i EU bio u visini 1,9 odnosno 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Time je ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi s 1,9 odnosno dva posto u drugom tromjesečju. 

Rast najvećeg europskog gospodarstva, onog Njemačke, u trećem je tromjesečju oštro usporio, ojačavši po stopi od svega 0,7 posto nakon 2,3 posto u drugom tromjesečju, najsnažnijeg rasta u dva desetljeća. Na godišnjoj razini rast je iznosio 3,9 posto, kao i u prethodnom tromjesečju. 

Usporio je i rast francuskog gospodarstva, drugog najvećeg u eurozoni, na 0,4 posto, s 0,7 posto u drugom tromjesečju. Godišnja stopa rasta blago je pak porasla, na 1,8 posto s 1,6 posto u drugom tromjesečju. 

Talijansko gospodarstvo također je usporilo rast, porastavši po stopi od 0,2 posto na tromjesečnoj razini, nasuprot 0,5 posto u drugom tromjesečju. Na godišnjoj razini stopa rasta blago je pak pala na 1,0 posto, s 1,3 posto u prethodnom tromjesečju. 

Španjolsko gospodarstvo je pak stagniralo u odnosu na prethodna tri mjeseca, ali je na godišnjoj razini zabilježilo blagi rast od 0,2 posto, nakon godišnjeg pada od 0,1 posto u drugom tromjesečju.  

Portugal je udvostručio stopu rasta na 0,4 posto, s 0,2 posto u drugom tromjesečju, dok je na godišnjoj razini tempo rasta ostao gotovo nepromijenjen u visini 1,5 posto, nasuprot 1,4 posto u prethodnom tromjesečju. 

U skupini problematičnih rubnih gospodarstava eurozone, koja ne uključuje Irsku budući da statistički ured zasad ne raspolaže njezinim podacima, pad je na tromjesečnoj razini zabilježila jedino Grčka, i to u visini 1,1 posto prema prethodna tri mjeseca, što je ipak osjetno manje u usporedbi s padom za 1,7 posto u drugom tromjesečju.  

Ipak, stopa pada je produbljena na godišnjoj razini na 4,5 posto, u odnosu na četiri posto u prethodnom tromjesečju. 

Od novijih članica EU-a stopama rasta posebno se isticala Češka, s rastom od 1,1 posto na tromjesečnoj razini, nešto višim od 0,9 posto u drugom tromjesečju. Na godišnjoj razini također rast gospodarstva je dodatno ubrzao na tri posto, nakon 2,5 posto u prethodnom tromjesečju.  

Mađarska je također ugodno iznenadila, s dvostruko većom stopom rasta od 0,8 posto na tromjesečnoj razini, i znatno višom godišnjom stopom rasta u visini 2,1 posto, nasuprot 0,5 posto u prethodnom tromjesečju.

Lošije rezultate ostvarila je pak Rumunjska, zabilježivši pad BDP-a od 0,7 posto prema prethodna tri mjeseca, dok je u drugom tromjesečju porasla za 0,3 posto prema prva tri mjeseca. Stopa pada produbila se i na godišnjoj razini, i to na 2,3 posto s ranijih 1,5 posto.  

Gospodarstvo SAD-a, jednog od glavnih trgovinskih partnera EU-a, u trećem je tromjesečje poraslo za 0,5 posto prema prethodnom tromjesečju i za 3,1 posto na godišnjoj razini.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Flash estimates for the third quarter of 2010 Euro area and EU27 GDP up by 0.4% +1.9% and +2.1% respectively compared with the third quarter of 2009