naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Estonija za manje od dva mjeseca uvodi euro

Praktične pripreme za uvođenje eura u Estoniji, koja će od 1. siječnja sljedeće godine postati 17. članica eurozone, dobro napreduju, ocijenila je u petak 12. studenog Europska komisija u svom izvješću.  

'Drago mi je što ću moći pozdraviti Estoniju kao članicu eurozone u siječnju. Pripreme u financijskom sektoru dobro su napredovale i vlasti provode informativnu kampanju o euru. Uvjeren sam da će sve proteći dobro i da će Estonija nastaviti voditi stabilnu i zdravu proračunsku i makroekonomsku politiku koje će omogućiti zemlji da u potpunosti iskoristi prednosti eura', istaknuo je povjerenik Europske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn. 

Komisija je u petak prihvatila izvješće o praktičnim pripremama u Estoniji za zamjenu estonskih kruna u eure. Estonija za manje od dva mjeseca postaje 17. članica eurozone, koju čine zemlje sa zajedničkom valutom. Ulaskom Estonije broj stanovnika eurozone popet će se na 330 milijuna. 

Tijekom prva dva tjedna u Estoniji će biti u optjecaju i krune i euri, a u trgovinama će, kad god je moguće, vraćati ostatak u eurima kako bi se zamjena valuta obavila što prije. 

Krajem kolovoza u Estoniji je potpisan sporazum između maloprodaje, financijskih institucija i lokalnih vlasti kojim su se obvezali da neće, kroz zamjenu valuta, neopravdano podizati cijene, što se ranije znalo događati pri uvođenju eura.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Eleventh report on practical preparations for the euro: final countdown for Estonia