naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU revidirao grčki manjak u 2009. na 15,4 posto BDP-a

Grčki proračunski manjak prošle je godine iznosio 15,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je gotovo dva postotna boda više nego je prvotno procijenjeno, izvijestio je u ponedjeljak 15. studenog europski statistički ured Eurostat.  

Grčka socijalistička vlada izazvala je prije godinu dana paniku na financijskim tržištima, objavivši odmah nakon izborne pobjede da su njezini prethodnici u sastavu vlade desnog centra znatno umanjili stvarne podatke o manjku. 

To je otkriće toliko naštetilo vjerodostojnosti Atene da je bila prisiljena tražiti spas od EU-a, prvi put u povijesti eurozone. 

Pritom je čak i naviše revidirana procjena o BDP-u od 13,6 posto bila preniska, zaključio je u ponedjeljak Eurostat, ustvrdivši da je točna vrijednost manjka 15,4 posto. 

U statističkom uredu potvrdili su ipak da će to biti posljednja revizija podataka o grčkom manjku u 2009. 

'Eurostat više ne dvoji o grčkim podatcima. Agencija je zajedno s grčkim statističkim uredom u posljednjoj reviziji obuhvatila sva pitanja utvrđena tijekom niza metodoloških posjeta', stoji u priopćenju europske statističke agencije. 

U međuvremenu je grčki premijer Georgij Papandreu u nedjeljnom intervjuu izjavio kako ne isključuje mogućnost da zatraži više vremena za vraćanje 110 milijarda eura kredita koji su Grčkoj odobrili Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF). 

'Pitanje je već stavljeno na stol', rekao je za tjednik Proto Thema. 

'Činjenica da se danas može govoriti o novim pregovorima plod je isključivo našeg dokazivanja vjerodostojnosti i spremnosti na promjenu. I vlada i grčki narod pokazali su spremnost na promjenu. Da nije tako, nitko s nama ne bi razgovarao o mogućim novim pregovorima', rekao je premijer, misleći pritom na drakonske mjere štednje koje je uvela Atena u zamjenu za spasonosni zajam MMF-a i zemalja eurozone kako bi izbjegla bankrot. 

Upozorio je ipak da se grčki proračunski problemi neće riješiti sami od sebe. 

'S planom (MMF i EU) ili bez njega deficit i problemi naši su, a ne nekoga drugog', rekao je, istaknuvši kako će Grčka morati nastaviti mjere štednje koje od svibnja diktiraju MMF i EU. 

Grčku ovaj tjedan čekaju teški pregovori s predstavnicima eurozone, MMF-a i Europske središnje banke (ECB) koji u ponedjeljak dolaze u Atenu kako bi ocijenili dosadašnja nastojanja socijalističke vlade da stabilizira javne financije prije nego predstavi prijedlog proračuna za 2011. u četvrtak. 

Na kraju posjeta predstavnici EU-a, ECB-a i MMF-a odlučit će hoće li dati zeleno svjetlo za treći obrok zajma od devet milijarda eura. 

Grčka je dosada primila ukupno 30 milijarda eura pomoći iz paketa ukupne vrijednosti 110 milijarda eura.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Euro area and EU27 government deficit at 6.3% and 6.8% of GDP respectively
  • EUobserver: Greek debt higher than expected, EU audit reveals