naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održano predavanje 'Poljoprivredna politika Europske unije i ekonomska kriza'

Predavanje francuskog ekonomskog stručnjaka Luciena Bourgeoisa pod nazivom  'Poljoprivredna politika Europske unije i ekonomska kriza', održano je u ponedjeljak, 15. studenog u Euro Info centru Delegacije Europske unije u Hrvatskoj.  

Ova skup predstavlja treće predavanje u ciklusu predavanja 'Francuska/Hrvatska: partnerstvo za europske integracije', u organizaciji Francuskog Veleposlanstva u Hrvatskoj i Instituta za međunarodne odnose (IMO), a uz potporu Udruge Alumni Europskih Studija (ALES) i Delegacije EU. 

Predavanje je otvorio šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren koji se osvrnuo na trenutno stanje u pretpristupnim pregovorima između Europske unije i Hrvatske i istaknuo važnost Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (Common Agricultural Policy - CAP) koja će nakon ulaske Hrvatske u Uniju pridonijeti razvoju i modernizaciji hrvatskog agrara. 

Uvod u predavanje g. Luciena Bourgeoisa održali su dr.sc. Višnja Samardžija, voditeljica Odjela za europske integracije na Institutu za međunarodne odnose i mr.sc. Josip Kraljičković, državni tajnik za sektor tržišne i strukturne potpore pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.  

Dr.sc. Višnja Samardžija istaknula je kako je  Zajednička poljoprivredne politike Europske unije jedna od najstarijih politika Unije, ali i napomenula kako je EU reformom CAP-a dogovorenom 2003. godine smanjio izdvajanja za poljoprivredu, a povećao ulaganja u druge područja poput regionalnog razvoja. Pregovori u poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvoj otvoreni u listopadu 2009., a Hrvatsku, iako je ispunila sva mjerila za zatvaranje ovog poglavlja, na ovom području i dalje očekuju brojni izazovi, istaknula je dr. sc. Samardžija.  

Državni tajnik Kraljičković istaknuo je važnost ruralnog razvoja za Hrvatsku, budući da preko 90 posto njezina teritorija spada u ruralna područja i dodao kako je hrvatska poljoprivreda spremana za ulazak u Europsku uniju i funkcioniranje u novim uvjetima u sklopu Zajedničke europske poljoprivredne politike. 

Na početku svog predavanja Lucien Bourgeois prikazao je povijesni pregled Zajedničke poljoprivredne politike kako jedne od temeljnih politike Europske unije. U okolnostima podjele europskog kontinenta nakon podizanja Berlinskog zida i propasti kolonijalnog sustava europskih velesila, CAP je odigrao ključnu ulogu u konsolidaciji i razvoju poljoprivredne proizvodnje u Europskoj uniji, dodao je Bourgeois.

CAP također ima veliko značenje u uzdizanju Europske unije kao prve industrijske sile svijeta, budući da je upravo poljoprivreda bila pokretačka snaga razvoja brojnih industrijskih grana. Uspjeh Zajedničke europske poljoprivredne politike najbolje pokazuje podatak da je Europska unija 2006. preuzela od Sjedinjenih Američkih Država čelnu poziciju kao najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svijetu, iako ima dvaput manje obradivih površina od SAD, napomenu je Bourgeois. 

Globalna ekonomska kriza, smanjenje izdvajanja za poljoprivredu te promjenjivost cijena poljoprivrednih proizvoda na svjetskim burzama stvaraju sve veći rizik od renacionalizacije Zajedničke poljoprivredne politike, međutim strateško značenje poljoprivredne proizvodnje kako oslonca sigurnosti Europske unije, sačuvat će CAP kao temelj europske integracije, istaknuo je Bourgeois. 

Lucien Bourgeois ekonomist je specijaliziran za područje prehrambeno-poljoprivredne ekonomije. Posebno se bavio razvojem francuske poljoprivrede u Europskoj Uniji, kao i svjetskim razmjenama povezanim sa brojnim istraživačkim službama mreže Poljoprivredne komore. Razvio je kontakte između profesionalnih poljoprivrednih organizacija i službi za statistiku državnog instituta (INSEE) i Ministarstva poljoprivrede (SCEES). Izdao je brojne članke na temu poljoprivredne ekonomije. Jedan od zadnjih članaka zastupa transformaciju poljoprivredne politike Europske Unije (CAP) u prehrambenu politiku EU.