naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Šimunović: obrambeni sektor RH pridonosi približavanju EU-u

Hrvatski obrambeni sektor daje veliki doprinos ispunjavanju nacionalnog cilja ulaska u Europsku uniju sudjelovanjem u operacijama i u borbenim skupinama u okviru zajedničke europske sigurnosne i obrambene politike, izjavio je u ponedjeljak 15. studenog u Bruxellesu državni tajnik u ministarstvu obrane Pjer Šimunović.  

Šimunović u Bruxellesu sudjeluje na sastanku s članovima Pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta, gdje će govoriti o hrvatskom doprinosu zajedničkoj europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici. 

'Hrvatska je od samog početka davala značajan doprinos europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici u onim aspektima u kojima je to najvažnije - u jačanju obrambenih sposobnosti i sudjelovanjem u operacijama', izjavio je novinarima Šimunović. 

'Na taj način obrambeni sektor daje doprinos ispunjavanju nacionalnog cilja - ulaska u EU, ali i pridonosi jačanju obrambenih sposobnosti EU-a', dodao je Šimunović. 

Hrvatska u stabilizacijskoj operaciji EU-a u Čadu sudjeluje s 15 pripadnika specijalnih snaga, koji su također osiguravali prijenos ovlasti s EU-a na UN. Također sudjeluje s mornaričkim časnicima u protupiratskoj operaciji Atalanta ispred somalske obale, sudjeluje u misiji EULEX na Kosovu i logistički pomaže operaciju Althea u BiH. 

Hrvatska sudjeluje i u borbenim skupinama EU-a.  

Šimunović je rekao da je Hrvatska upravo odgovorila na upit švedskih partnera za sudjelovanje u nordijskoj borbenoj skupini i u ovom trenutku dva hrvatska helikoptera s dvadesetak pripadnika zemaljskog i letačkog osoblja sudjeluje u vježbi te nordijske skupine.  

Nordijska borbena skupina bit će u stanju pripravnosti u prvoj polovici sljedeće godine, a Hrvatska će s dva helikoptera pomagati u transportu snaga i u medicinskim evakuacijama. 

Osim u nordijskoj borbenoj skupini, Hrvatska se priprema za sudjelovanje u borbenoj skupini pod vodstvom Njemačke, kojoj će na raspolaganje staviti 250 vojnika. Ta borbena skupina bit će u stanju pripravnosti u drugoj polovici 2012. godine, a Hrvatska će u njoj sudjelovati s motoriziranom pješačkom satnijom, inženjerskim vodom i časnicima u zapovjedništvu. 

Borbene skupine EU-a zamišljene su kao snage za brzo djelovanje u izvanrednim situacijama, kada UN ili NATO ne mogu intervenirati dovoljno brzo. 

Od siječnja 2007. godine, EU ima u svakom polugodištu po dvije borbene skupine u stanju pripravnosti. Borbene skupine imaju najmanje 1.500 vojnika iz jedne ili više država članica.  

Među njihove zadaće spadaju humanitarne i spasilačke misije, upravljanje krizama, održavanje mira, dostavljanje pomoći, operacije razoružavanja i slično. Predviđeno je da se mogu rasporediti na teren u roku od samo pet do deset dana. 

Šimunović se u Bruxellesu sastao i sa zamjenicom direktora za planiranje i upravljanje krizama u Vijeću EU-a Claude-France Arnould i s predsjednikom Pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta Arnaudom Danjeanom. 

Hina