naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU poziva Bugarsku da omogući pristup plinovodu Južni tok

Europska komisija zatražila je od Bugarske da osigura pristup novom plinovodu Južni tok i za neovisne tvrtke koje nisu obuhvaćene odgovarajućim sporazumom, potvrdili su dužnosnici u ponedjeljak 15. studenog.  

EU želi pooštriti konkurenciju na tržištu energentima i smanjiti ovisnost o prirodnom plinu iz Rusije.  

Projekt Južni tok osmišljen je pak kako bi se ruski plin preko Crnog mora transportirao do Europe, pri čemu bi se zaobišla tradicionalna tranzitna ruta preko Ukrajine. 

Sporazum o tranzitu plina koji su Bugarska i Rusija potpisale 2008. 'mora se promijeniti kako bi bio u skladu s europskim zakonima', rekla je glasnogovornica Europske komisije Marlene Holzner. U 2009. članice EU-a odobrile su stupanje na snagu odgovarajućeg zakona koji energetskim tvrtkama onemogućava monopol nad prijenosom energenata. 

'Slijedimo načelo po kojem energetska infrastruktura mora biti dostupna i drugim tvrtkama, što znači da i druge tvrtke moraju imati pristup ovom cjevovodu i voljeli bismo da se to jasno iskaže' u rusko-bugarskom sporazumu, rekla je Holzner. 

Bugarska je obećala da će sporazum iz 2008. donijeti promjene u skladu s propisima EU-a, podsjetila je. Usmeno obećanje Sofija je dala nakon travanjskog pisma Europske komisije, u kojem su zatražene informacije o plinskom poslu, a na koji nije dobila odgovora, rekla je ona. 

Zakonima EU-a određeno je da cjevovod mora načelno biti otvoren za sve tvrtke koje ih žele koristiti. Međutim, tvrtke koje grade novi plinovod mogu određeni dio kapaciteta rezervirati za vlastitu uporabu, pod uvjetom da imaju dozvolu Komisije. 

Glasnogovornica EK istupila je nakon što su bugarski premijer Bojko Borisov i njegov ruski kolega Vladimir Putin u subotu potpisali sporazum o gradnji Južnog toka u subotu. Holzner je izvijestila da je Borisova vlada zatražila savjet Komisije u vezi potpisivanja.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Commission urges Bulgaria to change Gazprom clause