naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Island započeo postupak screeninga

Europska komisija i predstavnici islandske vlade započeli su u ponedjeljak 15. studenog proces screeninga kako bi se procijenila usklađenost islandskog zakonodavstva s europskim, što je postupak koji prethodi pregovorima po pojedinim poglavljima.  

Screening ili analitička usporedba zakonodavstva ima za cilj odrediti pitanja koja će biti predmet pregovora s kandidatskom zemljom.  

Europska komisija je u veljači ove godine u mišljenju o islandskom zahtjevu za članstvo ocijenila da je 10 od 33 poglavlja o kojima se pregovora u pristupnim pregovorima već pokriveno sporazumom o Europskom ekonomskom prostoru, čiji je Island član.  

U 11 poglavlja Island je djelomično usklađen (Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Prometna politika, Energetika, Statistika, Socijalna politika i zapošljavanje, Poduzetništvo i industrijska politika, Transeuropske mreže, Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Okoliš, Zaštita potrošača i zdravlja). 

Island nije usklađen s europskom pravnom stečevinom u 12 poglavlja (Poljoprivreda i ruralni razvoj, Ribarstvo, Porezi, Ekonomska i monetarna politika, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost, Carinska unija, Vanjski odnosi, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Financijska kontrola i Financijske i proračunske odredbe). 

Očekuje se da će postupak screeninga biti dovršen u prvoj polovici sljedeće godine, što bi otvorilo put da se prva poglavlja otvore prije ljetne stanke.  

I Komisija i Island žele započeti pregovore o 12 teških poglavlja što je prije moguće, ali u Reykjaviku ocjenjuju da zbog duljine postupka screeninga za ta poglavlja pregovore o njima neće biti moguće otvoriti prije jeseni sljedeće godine. 

Islandski ministar pravosuđa Ogmundur Jonasson proteklog je vikenda u islandskom tisku iznio zanimljivu ideju kojom bi se potpuno izmijenila filozofija pristupnih pregovora kakvi su do sada vođeni, što Europska komisija odbacuje. 

Jonasson je u svom članku napisao da bi se 'pravi pregovori' mogli završiti za dva mjeseca, nakon toga bi se na Islandu održao referendum, a tek onda bi se krenulo s prilagodbom zakonodavstva. 

'Zašto ne preskočiti proces prilagodbe i naprosto zaključiti pregovore? Završimo ih za dva mjeseca i glasujmo za konačni rezultat. To je moguće', ističe ministar pravosuđa. 

Pristupni pregovori oduvijek se vode tako da u svakom pojedinom poglavlju zemlja kandidatkinja mora dostići traženi stupanj usklađenosti s pravilima EU-a i tek onda se ta poglavlja mogu zatvoriti. 

'Dugotrajni proces usklađivanja formuliran je za istočnoeuropske zemlje, koje su morale u potpunosti promijeniti infrastrukturu, dok smo se mi već uskladili s pravilima unutarnjeg tržišta', dodaje ministar Jonasson.

Komisija stalno ističe da su pravila ista za sve kandidatske zemlje i da nema prečica koje vode prema članstvu u EU-u. 

Hina