naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Misija EU-a i MMF-a odlazi u Dublin radi razmatranja vidova pomoći Irskoj

Ministri financija eurozone dogovorili su se u utorak 16. studenog da pošalju zajedničku misiju EU-a i MMF-a u Dublin kako bi pripremila teren za spašavanje Irske radi sprečavanja širenja krize u druge zemlje.  

Ministri su nakon sastanka u utorak izjavili da će se tim sastavljen od predstavnika Europske komisije (EK), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) usredotočiti na razgovore koji će biti pokrenuti ovaj tjedan kako bi se pomoglo irskom bankovnom sektoru, ako Dublin odluči zatražiti pomoć. 

Ekonomisti kažu da je spašavanje države vrlo vjerojatno, unatoč odluci irske vlade da se odupre pritiscima za hitno spašavanje samo nekoliko mjeseci nakon što su MMF i EU priskočili u pomoć Grčkoj radi servisiranja dugova. 

'Opća je ocjena da je neka vrsta pomoći neizbježna', kazao je Alan McQuaid, glavni ekonomist u Bloxham Stockbrokersu. 'Čemu dolaziti u Dublin ako ne zbog pomoći?' 

Irska vlada se nada da će izbjeći ponižavajuće spašavanje koje bi dodatno oslabilo njezine kontrolne ovlasti no ostavila je otvorenom mogućnost traženja pomoći za posrnule banke, koje su dovedene na rub stečaja zbog globalne financijske krize i kolapsa tržišta nekretnina. 

Irske banke sve su više ovisne o financiranju kod ECB-a zato što im ostale komercijalne banke nisu sklone davati zajmove zbog pojačanog opreza nakon izbijanja grčke krize. 

'Svaka pomoć u vezi rješavanja toga problema u irskom bankovnom sustavu bit će više nego dobrodošla', kazao je irski ministar financija Brian Lenihan.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU-IMF troika heading to Dublin to oversee budget preparations