naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila prioritete za električne mreže i plinovode

Europska komisija u srijedu 17. studenog je predstavila prioritete energetske infrastrukture za sljedeća dva desetljeća te definirala prioritetne koridore za prijenos električne energije, plina i nafte, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Europska unija želi izgraditi energetski sustav koji će voditi brigu o zaštiti okoliša te srušiti prepreke između nacionalnih tržišta kako bi se ojačala konkurentnost. Međutim, Europska komisija kaže da nedostatak mreža te ciljeve otežava. 

Energetski ciljevi mogu se postići samo ako postoji 'adekvatna energetska infrastruktura', rekao je povjerenik za energetiku Guenther Oettinger u priopćenju.  

Plan prioriteta poslužit će kao temelj za buduće odluke o financiranju konkretnih projekata EU-a. 

Dokument definira određeni broj europskih prioritetnih koridora za koje je potreban hitan razvoj kako bi se ispunili ciljevi EU-a o konkurentnosti, održivosti i sigurnosti opskrbe, povezujući one zemlje članice koje su gotovo izolirane od ostatka europskog energetskog tržišta, velikim jačanjem postojećih prekograničnih interkonektora te integriranjem obnovljive energije u mrežu, objašnjava EK. 

U sektoru električne energije definirana su četiri prioritetna koridora: mreža u Sjevernom moru i njezino povezivanje sa sjevernom i središnjom Europom za transport energije vjetra; interkonektori u Pirenejima i zapadnom Sredozemlju za prijenos energije vjetra, sunca i vode; jačanje regionalne mreže u središnjoj i jugoistočnoj Europi; te integracija baltičkog energetskog tržišta u europsko tržište. 

U plinskom sektoru identificirana su tri prioritetna koridora: južni koridor za dobivanje plina izravno iz Kaspijskoj jezera kako bi se diverzificirali izvori; integracija baltičkog energetskog tržišta i povezivanje sa središnjom i jugoistočnom Europom; te koridor sjever-jug kroz središnju Europu od Poljske do Grčke. 

Komisija bi 2012. trebala na temelju tako definiranih koridora odrediti 'projekte od europskog interesa' koji će vjerojatno dobiti europska proračunska sredstva.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Energy infrastructure: Commission proposes EU priority corridors for power grids and gas pipelines